Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Integrirane škole

Hrvatski i srpski učenici od 2015. zajedno u razredu

07.11.2013., Koprivnica - Osnovna skola Antuna Nemcica Gostovinskog
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
28.05.2014.
u 16:20

Hrvatska bi trebala u Vukovaru i Kninu dobiti prve integrirane škole. Cilj osnivanja integriranih škola je podići razinu razumijevanja između većinske i manjinske skupine

Gotovo dvadeset godina poslije rata Hrvatska bi trebala u Vukovaru i Kninu dobiti prve integrirane škole, koje će, kao što im i ime kaže, pohađati zajedno hrvatska i srpska djeca, koja će učiti iz istih udžbenika i na jednak način. Početak rada tih škola planiran je za 2015. godinu, odnosno prvi učenici upisat će se u školsku 2015./2016. godinu.

Projekt već počeo

Projekt "Osnivanje integriranih škola u Vukovaru i Kninu" zapravo je počeo 14. svibnja kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo javni poziv za voditelja projekta.

– Cilj projekta je društveni oporavak poslijeratne i višeetničke zajednice te postizanje više razine razumijevanja, poštovanja i suradnje između većinske i manjinske skupine stanovnika – objasnili su razloge osnivanja integriranih škola u Ministarstvu obrazovanja. Dodali su da je planirano osnivanje zasebne odgojno-obrazovne ustanove u Vukovaru koja će imati predškolski i osnovnoškolski dio. Oba će dijela djeca pohađati zajednički, bez obzira na to kojoj nacionalnosti pripadaju, a s njima će se raditi po novim, integriranim i interkulturalnim kurikulumima.

Slična škola trebala bi se osnovati i u Kninu, no to će biti druga faza. U prvoj će se napraviti studija izvodljivosti kako bi se procijenilo kakve su potrebe u obrazovanju na kninskom području i kakvi kurikulumi su prihvatljivi.

Od završetka rata, u Vukovaru hrvatski i srpski učenici pohađaju zasebne škole, a o Domovinskom ratu uče samo najosnovnije činjenice, bez detalja koji bi mogli isprovocirati srpske školarce.

– Budući da je Vukovar multietnička zajednica u kojoj žive i djeca za koju nasljeđe ratnih događanja još uvijek ima važnu ulogu, uz obitelj, škola je ključni čimbenik u odgoju djece, njihovoj socijalizaciji i prihvaćanju vrijednosti odnosa prema drugima – ističu u Ministarstvu.

Europa financira

Projekt integriranih škola trajat će tri godine, do 2017., a u 85-postotnom iznosu financirat će se iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EEA and Norway Grants) a 15 posto osigurat će se iz državnog proračuna. Ukupna vrijednost za trogodišnje razdoblje je 1,529.412 eura, a plaća voditelja projekta bit će 1600 eura u bruto iznosu. I nju će u istim postocima kao i cijeli projekt financirati EEA fond i država. 

>> Jedini obrok na dan 1100 hrvatske djece pojede u školskoj kuhinji

Komentara 8

HE
hercegovačkiponos
17:23 28.05.2014.

U cijeloj Hrvatskoj trebaju biti samo i jedino škole po Hrvatskom nastavnom planu i programu! Jedinstvenom za sve. Ako netko želi da mu dijete uči njegov maternji jezik, neka nakon redovne škole ide i u tu školu u kojoj će učiti na svom "maternjem" jeziku. Ali o svom trošku i u svom aranžmanu! Tako je u čitavoj "multi-kulti Europi, pa zašto bi u Hrvatskoj bilo drugačije.

DE
Dejan1000
17:59 28.05.2014.

Konacno!!!

Avatar naroz
naroz
19:15 28.05.2014.

pa vreme je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije