Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pisma

Školski rukopis: Prvašići će pisati slova bez vitica

rukopis
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
26.03.2014.
u 19:00

Pisma: Formalno uspravno, formalno koso, rukopisno uspravno i rukopisno koso

Od iduće školske godine prvašići će učiti pisati tiskana i pisana slova na jednak način, a novi udžbenici prilagođeni su ne samo novom pravopisu nego i tom ujednačenom obliku slova. Formalno uspravno, formalno koso, rukopisno uspravno i rukopisno koso četiri su oblika pisma čiji je autor stručnjak za kaligrafiju i rukopisno pismo Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti.

Svatko pisao po svom

Nositelji su projekta Institut za hrvatski jezik i Učiteljski fakultet, kojima je cilj bio uvesti univerzalni školski rukopis koji će, vjeruju u konačnici, rezultirati ljepšim individualnim rukopisima.

– Iako imamo dojam da smo svi na isti način učili pisati slova, svaki je učitelj ipak birao način pisanja slova kojem će podučiti djecu. Svi smo učili slova s tim dekorativnim anakronizmima, odnosno viticama. S vremenom čovjek u rukopis unese niz promjena, a danas većina piše mješavinom tiskanih i pisanih slova – objašnjava Reberski rukopisno pismo kojim se danas uglavnom služimo. Ubuduće na slovima vitica neće biti jer ih se djeca s vremenom sama rješavaju. Neki to učine brzo, već u trećem ili četvrtom osnovne, a drugima treba nešto više vremena.

– Neće ni ubuduće sva djeca ujednačeno pisati nego će učiti po jedinstvenom predlošku. Nije nam namjera navesti učenike da svi pišu ista slova, nego da imaju dobru osnovu za stvaranje individualnih rukopisa – objašnjava Reberski, dodajući da je zbog nepostojanja jedinstvenog predloška, primjerice, šest početnica imalo četiri različita načina pisanja slova.

Učenje učitelja

Edukacije i radionice za učitelje koji će prvašiće poučavati novom načinu pisanja slova već su počele.

– Učiteljima će biti teže promijeniti način pisanja nego djeci naučiti. Ali, svaka se navika stekne, ali i izgubi za tjedan dana pa vjerujem da problema neće biti – komentira Reberski, priznajući da je i svoj rukopis, otkako radi na ovom projektu, uvelike promijenio.

>> Veliki poster "Novi hrvatski rukopis"

>>Udžbenici, školske torbe, pernice i ruksaci – sve za školarca na Mondu!

Komentara 18

II
ivana.ivana.16144
20:31 26.03.2014.

bitno da se svi prave pametni (insideout-koja su to tiskana slova?)! Tiskana su ova slova kojima si napisao komentar, to znaju i djeca u prvom razredu!

A9
AAA-999
19:35 26.03.2014.

Čovjek koji ne razlikuje pojmove "isti" i "jednak" određuje kako će hrvatska djeca pisati! Ne trebaju ni ići u školu, dostatno je učlaniti se u partiju. Što manje znaju, to bolje.

BR
brodludjaka
20:52 26.03.2014.

Koja količina gluposti u školstvu ove zemlje!!!! Sve veća i veća glupost i tako do beskraja. Kada mi netko kaže da postoji nekoliko knjiga povijesti ili nekog drugog predmeta za isti razred, to ne mogu vjerovati. Zato i postoji toliko neznanje o svemu, jer očito knjige za školu može pisati svatko. Jadni učenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije