Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADOVOLJNI DOSADAŠNJIM ODNOSOM

Hrvatski i japanski ministri vanjskih poslova Grlić Radman i Kono razgovarali o jačanju bilateralne suradnje

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
15.08.2019.
u 15:38

Kono je kazao da je važno da Europska unija kontinuirano vodi računa o zemljama zapadnog Balkana te da Hrvatska u tome može imati vodeću ulogu i pomoći regiji svojim iskustvom.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono razgovarali su u srijedu u Zagrebu o jačanju bilateralne suradnje Hrvatske i Japana, ponajprije gospodarske, te razmotrili aktualna regionalna i globalna pitanja, istaknuvši posebice važnost pristupanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Riječ je o prvom posjetu japanskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj nakon 24 godine, kada je u Zagreb doputovao otac ministra Kona, Yohei Kono. Bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija-Pejčinović Burić boravila je u službenom posjetu Japanu u ožujku ove godine.

„Središnja tema današnjeg sastanka bili su bilateralni odnosi između Hrvatske i Japana. Zajednički smo zaključili da su oni iznimno dobri i prijateljski, obilježeni redovitim političkim dijalogom i posjetima visoke razine, kao i odličnom parlamentarnom suradnjom”, rekao je u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka Grlić Radman.

„Razgovarali smo o mogućnostima daljnjeg jačanja gospodarske suradnje, čemu će svakako pridonijeti stupanje na snagu Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Japana u rujnu ove godine”, istaknuo je, dodavši kako se dvije zemlje nadaju i skorom sklapanju Ugovora o zračnom prometu.

Grlić Radman istaknuo je da Hrvatska bilježi suficit u trgovinskoj razmjeni s Japanom, napomenuvši da priliku za njezino daljnje jačanje, i to posebice za mala i srednja poduzeća, pruža Sporazum o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i Japana (EPA), koji je stupio na snagu 1. veljače ove godine, a koji će ukinuti 97 posto carina na robu uvezenu iz EU-a.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Japana u 2017., po podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), iznosila je 85,8 milijuna dolara, od čega je hrvatski izvoz iznosio gotovo 55 milijuna dolara, više od 50 posto više nego godinu dana prije. Prošle godine, razmjena je dosegnula gotovo stotinu milijuna dolara.

Grlić Radman je istaknuo da je Hrvatskoj cilj diversifikacija izvoza u Japan, navevši kao primjer izvoz vina, ulja, kravata, videoigara i aplikacija.

„Posebno smo ponosni na izvoz visokokvalitetnog mesa tune, koje čini više od 80 posto ukupne vrijednosti hrvatskog izvoza u Japan”, istaknuo je.

Ministar je naglasio da Hrvatska „predano radi na poboljšanju poslovne i investicijske klime” i pozvao japanske investitore na daljnja ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

U Hrvatskoj posluju 24 japanske tvrtke, a među najvažnijim japanskim investicijama su preuzimanje tvrtke „Kali tuna” za 33 milijuna dolara te otvaranje centra za istraživanje i razvoj japanske tvrtke „Yazaki”, poznatog proizvođača elektroničke opreme za automobilsku industriju.

Kono je izrazio nadu da će se gospodarska suradnja poboljšati i na drugim područjima osim uvoza tune.

"Nadam se većem broju japanskih investitora u sektoru proizvodnje, kao i IT-a i visokotehnoloških industrija", kazao je, dodajući da Hrvatska ima vrijedne ljudske resurse. 

"Hrvatska bi sa svojom mreža luka i željezničkih pruga mogla biti ulaz za japanske tvrtke u istočnu i srednju Europu", kazao je.

Obojica ministara izrazila su zadovoljstvo i sve boljom suradnjom na području turizma.

Hrvatsku zadnjih godina posjećuje gotovo 150.000 japanskih turista na godinu, a sve je više i hrvatskih turista u Japanu.

Ministar je zahvalio japanskom kolegi na snažnoj podršci Japana hrvatskom pristupanju Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Ministri su izrazili zadovoljstvo dobrom suradnjom u brojnim međunarodnim organizacijama, te potvrdili potporu rješavanju međunarodnih izazova, uključujući razjašnjavanje sudbine otetih japanskih građana u Sjevernoj Koreji.

Zapadni Balkan

Grlić Radman upoznao je kolegu s pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici iduće godine te planom održavanja dvaju sastanaka na vrhu - između Europske unije i država zapadnog Balkana te država Istočnog partnerstva.

Naglasio je hrvatsku privrženost nastavku proširenja Europske unije na zemlje zapadnog Balkana i jačanju stabilnosti i sigurnosti u regiji i cijeloj Europi.

Kono je kazao da Japan snažno podržava pristupanje država zapadnog Balkana Europskoj uniji i izrazio spremnost da im u tome pomogne.

„Potvrdio sam predanost Japana da podržava društvene i gospodarske reforme u zemljama zapadnog Balkana i međuregionalnu suradnju kroz Inicijativu za suradnju sa zapadnim Balkanom”, kazao je.

Japanski premijer Shinzo Abe predložio je u siječnju 2018. u Beogradu Inicijativu za suradnju Japana sa zapadnim Balkanom, istaknuvši tom prilikom da je zapadni Balkan važan za stabilnost ne samo Europe, nego i cijele međunarodne zajednice.

Kono je kazao da je važno da Europska unija kontinuirano vodi računa o zemljama zapadnog Balkana te da Hrvatska u tome može imati vodeću ulogu i pomoći regiji svojim iskustvom.

„Japan će rado pružiti svu moguću potporu i usko surađivati s Hrvatskom u promicanju pristupanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji”, naglasio je Kono.

Ministar Taro Kono prije Zagreba posjetio je Bugarsku i Sloveniju, a nakon Hrvatske posjetit će i Srbiju te Italiju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije