Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEGOVE JE PJESME ČITALA I CARICA MICHIKO

Japan odlikovao bivšeg hrvatskog veleposlanika Dragu Štambuka

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/10
30.07.2019.
u 11:35

Državno priznanje uručeno mu je zbog pridonošenja jačanju bilateralnih veza te širenja kulture i književnosti između dvije zemlje.

Bivši veleposlanik Hrvatske u Japanu i Južnoj Koreji Drago Štambuk, koji danas tu poziciju obnaša u Iranu, dobio je od japanske vlade Orden izlazećeg sunca sa zlatnom i srebrnom zvijezdom. To mu je državno priznanje veleposlanica Misako Kaji jučer uručila u Zagrebu zbog pridonošenja jačanju bilateralnih veza te širenja kulture i književnosti između dvije zemlje. Štambuk je veleposlanik u Japanu bio od 2005. do 2010. godine.

- U tom periodu Japan je ponovno otkrio Hrvatsku, a broj je japanskih turista porastao s nekoliko tisuća na dvjesto tisuća. Iz "ratom razorene" zemlje, Hrvatska je za Japance postala "prekrasna zemlja" – rekao je jučer Štambuk.

On je, uz to što je diplomat, i liječnik te književnik pa je pročitao jučer i nekoliko svojih pjesama te je dodao da mu je jedan od najvećih darova u žvotu bio kada je carica Michiko pročitala njegovu pjesmu "Kukurijek" (na engleskom "Christmas Rose") tijekom njegove odlazne ceremonije.

Štambuk je u svom mandatu u Japanu podigao Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva u Tokamachiju, bio je među osnivačima Nagrade za najbolje haiku pjesništvo na engleskom Vladimir Devide...

Orden izalazećeg sunca prvo je odlikovanje koje je uspostavila moderna japanska država, još 1875. u vrijeme znamenitog cara Meijija. 

Komentara 1

Avatar kuslansky
kuslansky
19:30 30.07.2019.

napokon među crnilom, vijest za ponositi se ! Hvala gospodine Štambuk !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije