Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Japan odlikovao bivšeg hrvatskog veleposlanika Dragu Štambuka

Državno priznanje uručeno mu je zbog pridonošenja jačanju bilateralnih veza te širenja kulture i književnosti između dvije zemlje.
30. srpnja 2019. u 11:35 1 komentara 473 prikaza
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Bivši veleposlanik Hrvatske u Japanu i Južnoj Koreji Drago Štambuk, koji danas tu poziciju obnaša u Iranu, dobio je od japanske vlade Orden izlazećeg sunca sa zlatnom i srebrnom zvijezdom. To mu je državno priznanje veleposlanica Misako Kaji jučer uručila u Zagrebu zbog pridonošenja jačanju bilateralnih veza te širenja kulture i književnosti između dvije zemlje. Štambuk je veleposlanik u Japanu bio od 2005. do 2010. godine.

Poplave Tajfun Obilne kiše pogodile zapadni Japan, evakuacija više desetaka tisuća ljudi

- U tom periodu Japan je ponovno otkrio Hrvatsku, a broj je japanskih turista porastao s nekoliko tisuća na dvjesto tisuća. Iz "ratom razorene" zemlje, Hrvatska je za Japance postala "prekrasna zemlja" – rekao je jučer Štambuk.

On je, uz to što je diplomat, i liječnik te književnik pa je pročitao jučer i nekoliko svojih pjesama te je dodao da mu je jedan od najvećih darova u žvotu bio kada je carica Michiko pročitala njegovu pjesmu "Kukurijek" (na engleskom "Christmas Rose") tijekom njegove odlazne ceremonije.

Štambuk je u svom mandatu u Japanu podigao Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva u Tokamachiju, bio je među osnivačima Nagrade za najbolje haiku pjesništvo na engleskom Vladimir Devide...

Orden izalazećeg sunca prvo je odlikovanje koje je uspostavila moderna japanska država, još 1875. u vrijeme znamenitog cara Meijija. 

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Avatar kuslansky
    kuslansky:

    napokon među crnilom, vijest za ponositi se ! Hvala gospodine Štambuk !