Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ STRADALIMA

Hrvatski Caritas za žrtve poplava prikupio 2 milijuna kuna

Caritas
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
22.05.2014.
u 16:30

Nastavlja se prikupljanje novčane pomoći za stradale od poplava u Slavoniji i regiji

Hrvatski Caritas do danas je za žrtve poplava u Slavoniji, BiH i Srbiji prikupio ukupno 2.026.262,72 kuna, izvijestila je ta organizacija. U akciji prikupljanja novčane pomoći za stradale u poplavama preko njihova računa hrvatski su građani i poslovni subjekti uplatili iznos od 1.766.262,72 kuna, od toga online uplatama 104.703 kn. Do sada je na donacijski telefon 060 9010 registrirano 41 600 poziva što uz iznos od 6,25 kn po pozivu odgovara iznosu od 260.000 kuna.

Hrvatski Caritas je iz vlastitih sredstava interventnog Fonda solidarnosti do sada uputio pomoć od 70.000 kuna Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, 30.000 kuna Caritasu Požeške biskupije, 100.000 kuna Caritasu biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te 6.600 eura Caritasu Srbije.

Nastavlja se prikupljanje novčane pomoći za stradale od poplava u Slavoniji i regiji:

1. uplatom na kunski račun Hrvatskog Caritasa:

IBAN: HR0523400091100080340

Privredna banka Zagreb

Radnička cesta 50

10 000 Zagreb

poziv na broj 175 za Hrvatsku (za Slavoniju)

poziv na broj 185 za Bosnu i Hercegovinu

poziv na broj 195 za Srbiju

Za stradale u Slavoniji aktivan je i donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen). Cjelokupni iznos – 6,25 kn iskoristit će se za pomoć poplavljenima. (Odlukom Vlade RH nakon provedene humanitarne akcije kada bude poznat ukupan iznos PDV-a, obračunatog i uplaćenog u proračun od strane teleoperatera, isti će biti doniran organizatoru akcije u odgovarajućem iznosu tj. Hrvatskom Caritasu.)

2. uplatom na devizni račun Hrvatskog Caritasa (banka ne uzima proviziju na uplate):

IBAN: HR1123600001101621994

SWIFT(BIC) ZABAHR2X

Zagrebačka banka d.d. Zagreb

Paromlinska 2

10 000 Zagreb

br. poslovnice Trg bana Jelačića 012101

3. Djelatnici i volonteri nad/biskupijskih, dekanatskih i župnih Caritasa diljem Hrvatske uključeni su u prikupljanje pomoći stanovnicima poplavljenih područja. Sva pomoć u naravi (hrana, voda, sanitetski i higijenski materijal, odjeća i obuća, posteljina, namještaj itd.) prikuplja se na župama i/ili u koordinaciji s nad/biskupijskim Caritasom. Tako prikupljene stvari usmjeravaju se direktno u (nad)biskupijske Caritase koji tu pomoć dostavljaju u poplavljena područja i skrbe za izbjegle stradalnike:

CARITAS ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

31000 OSIJEK, Strossmayerova 58

tel. 031/253-910, tel/faks 031/253-920

caritas@djos.hr

CARITAS POŽEŠKE BISKUPIJE

34000 POŽEGA Vukovarska 7

034/272-988, faks 034/273-988

caritas.pozeske.biskupije@po.t-com.hr

Studentski val pomoći

Skupina mladih studenata, stanara Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu, okupljena u inicijativu Studentski val pomoći dosad je isporučila oko 90 tona potrepština za Slavoniju i BiH.

– Iz sata u sat, iz našeg glavnog skladišta, u dvorani Pauk u SD Stjepan Radić, kamioni i kombiji odlaze na ugrožena područja i dostavljaju prijeko potrebnu hranu, vodu i lijekove koji se na određenim mjestima dostavljaju i uz pomoć kajaka. Organizirali smo timove i u svakom trenutku na dobrom dijelu ugroženih područja imamo svoje ljude. Jedan od inicijatora ove akcije Ivan Pavičić otišao je s našim prvim konvojem i već tri dana se nalazi u Bosni i Hercegovini i upoznat je sa stanjem na terenu jer obišao je sva mjesta pogođena poplavama – poručuju volonteri inicijative Studentski val pomoći.

Veliki koncerti u Zagrebu, Splitu i Rijeci

Hrvatska glazbena unija i Hrvatska radiotelevizija, uz veliku pomoć gradova Zagreba, Splita i Rijeke, te Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog Crvenog križa, u ponedjeljak 26. svibnja organiziraju velike humanitarne koncerte za pomoć stradalima u poplavama, u Zagrebu, Splitu i Rijeci pod nazivom „Hrvatska pomaže“. Izravni prijenos koncerata iz hrvatskih gradova bit će na Hrvatskoj radioteleviziji u 20 sati i to: na Prvom programu HTV-a, Drugom programu HRA, radio Puli, Rijeci, Zadru, Kninu, Splitu, Dubrovniku, Osijeku i na Radio Sljemenu.

Na Trgu bana Jelačića nastupaju Aerodrom, Mejaši, Severina, Vatra, Novi fosili, Silente, Goran Bare i Majke, Aki, Hus i Brk, Neno Belan i Fiumens, Massimo, Hladno pivo, Elemental, Colonia, Psihomodo pop, Bosutski bećari i mnogi drugi. Na splitskoj Rivi za stradale u poplavama pjevat će Gibonni, TBF, Marijan Ban, Doris Dragović, Jelena Rozga, Meri Cetinić, Giuliano, Jole, Libar, klape Rišpet, Sinj, Cambi Split i klapa Hrvatske ratne mornarice. Na riječki Korzo pozivaju vas Let 3, Gustafi, Damir Urban i Atomsko sklonište, a popis izvođača u svim gradovima produžuje se svakog trenutka, javljaju organizatori.

Poplavljenim područjima pomagat će se i pozivima na već poznati telefon i račun Crvenog križa – donatorski telefon 060 90 11. i žiroračun IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08.

Knjige za poplavljene

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokreće akciju "Darujmo knjige poplavljenim knjižnicama", u sklopu koje je svim nakladničkim i izdavačkim te knjižarskim kućama u Hrvatskoj upućen poziv da svoja izdanja daruju poplavljenim knjižnicama. Kao pokretač akcije Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje darovat će sva svoja izdanja svim poplavljenim knjižnicama.

– Budući da zasad nije moguće dopremanje darovanih knjiga u poplavljena područja, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje otvorio je adresu e-pošte: darujmo-knjige@ihjj.hr na koju se nakladnici, izdavači i knjižari mogu javiti s popisom knjiga koje kane darovati. Isto tako, na mrežnoj stranici Instituta (www.ihjj.hr) objavit ćemo popis knjiga koje će biti darovane poplavljenim knjižnicama te popis donatora. Nakon što knjižnice na poplavljenim područjima budu obnovljene i spremne za prihvat, organizirat ćemo dostavljanje darovanih knjiga – stoji u priopćenju koje potpisuje Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

>> Slavonskom Brodu i Županji poslali preko 10 tona hrane i robe

>> Milanović na izvanrednoj sjednici u Županji: Ovo je katastrofa, nastavljamo raditi posao

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije