Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odšteta i za stoku

Poplavljenima i besplatne nove isprave, udžbenici, iz robnih zaliha 2,77 milijuna u hrani, ležajevima...

Vlada
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/24
22.05.2014.
u 19:16

Država će iz proračuna platiti obnovu svih kuća i objekata namijenjenih za stanovanje u Vukovarskoj-srijemskoj županiji

Učenici s poplavljenih područja iduće će školske godine dobiti besplatne udžbenike, a maturantima, a procjenjuje se da ih je 270 mahom iz Županje, omogućit će se polaganje državne mature između 9. i 18. lipnja. Svima koji ni tada ne stignu izići pred ispitnu komisiju osigurat će se jesenski rok. Stanovnicima s poplavljenih područja koji su ostali bez osobnih dokumenata država će platiti izradu novih, a na teret HEP-a provjeravat će se ispravnost električnih instalacija u poplavljenim kućama i postavljati priključni ormarići ondje gdje je to potrebno. Procjenjuje se da će se za to potrošiti, iznio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, oko 25 milijuna kuna, a odluku bi o tome trebala donijeti HEP-ova skupština.

– Omogućit ćemo potpore za očuvanje radnih mjesta. Radnicima koji su zaposleni u tvrtkama na poplavljenom području donirat ćemo 50 posto plaće za iduća tri mjeseca – iznio je ministar rada Mirando Mrsić.

Naknadna sjetva

Stanovnicima poplavljene županjske Posavine, ali i Požeštine te Hrvatske Kostajnice na teret robnih zaliha Ministarstva gospodarstva nadoknadit će se šteta za izgubljeni stočni fond, a Ministarstvo poljoprivrede osigurat će potreban repromaterijal poput sjemena, mineralnog gnojiva i goriva kako bi naknadno posijali ratarske i povrtne kulture. Poljoprivrednicima s poplavljenih područja država će otpisati zakupnine i naknade za dugogodišnji zakup i zakup ribnjaka te koncesije za ovu godinu, a hrvatska je Vlada sugerirala da isto u svojem dijelu učine i županije te općine. Istodobno će se sve obiteljske kuće i objekti za stanovanje na području Vukovarsko-srijemske županije koji su pretrpjeli građevinska oštećenja obnoviti sredstvima državnog proračuna RH. Ta će se pak obnova, piše u Vladinu zaključku, provoditi nakon utvrđivanja i procjene štete, a na temelju kriterija koje će propisati Vlada na prijedlog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Situacija je pod kontrolom. Ne uočava se širenje i grupiranje zaraznih i crijevnih bolesti. Osobe s probavnim tegobama i djeca s respiratornim smetanjama koji su primljeni dobro su. Pomogli smo građanima susjedne BiH u nužnoj zdravstvenoj zaštiti i omogućili im dijalizu u bolničkim centrima u Osijeku i Slavonskom Brodu – rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić dodavši da su poplave donijele i nešto lijepo – rodile su se dvije bebe, Nensi i Ivano.

Hrvatskoj je i Svjetska zdravstvena organizacija ponudila testove za crijevne i druge bolesti te predložila letak koji bi se podijelio stanovnicima nakon povlačenja vode.

Zastupnici po 1500 kuna

Ne ponovilo se! – zaključio je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović dodajući da je proglašenjem katastrofe Vlada na sebe preuzela svu političku i materijalnu odgovornost.

Država plaća obnovu svih oštećenih kuća. Iz strateških robnih zaliha Vlada odobrava jednokratnu pomoć za opskrbu i zbrinjavanje stanovništva poplavljenih područja. Poljskih ležajeva, plahti, jastuka, jastučnica, deka, vreća za spavanje i hrane bit će poslano u vrijednosti 2,77 milijuna kuna.

Svi saborski zastupnici odreći će se 1500 kuna od svojih zastupničkih plaća i uplatiti ih za pomoć građanima s poplavljenih područja. To će ukupno biti oko 225 tisuća kuna.

>>UŽIVO 'Nemojte prestati donirati, pomoć će trebati još mjesecima!'

>>Evo kako pomoći žrtvama poplave u Slavoniji!

Komentara 149

SA
sasajuri
15:17 22.05.2014.

A što je s mjestima oko Siska te selima uz savu i kupu koja su bila poplavljena u drugom mjesecu ove godine? Kako si tim mjestima i ljudima pomogao Milanoviću? Dobili su ljudi šipak, ali sad pred EU izbore si pun obećanja, sve će napraviti ovi kukurikavci samo da si spase fotelje, ljigavci!

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
14:50 22.05.2014.

Pomoci ce tako sto se Zoki slikao s crnim naocalama. Izgleda da mu je mucno, mozda morska bolest?

MA
Matija100
14:56 22.05.2014.

Sve bu komunjare obećale pred izbore, još više kad im se bude bližil kraj mandata! Samo da ostanu na vlasti i mogu i dalje musti svoje "građane".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije