Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatske vode završavaju sanaciju nasipa kod Rajeva Sela

Dovršen je nasip na prodoru u Račinovcima, dovršene su sanacije svih pet odrona nasipa i pri dovršetku je izgradnja nasipa na proboju u Rajevom Selu što će biti gotovo do kraja tjedna, poručuju iz Hrvatskih voda
04. studenoga 2014. u 12:57 0 komentara 114 prikaza
nasip rajevo selo
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima zbog kojih su radovi bili prekidani, Hrvatske vode privode kraju radove na sanaciji nasipa kod Rajeva Sela gdje je savska bujica probila nasip i prouzročila poplavu istočnog dijela županjske Posavine. Prema najavama, radovi su trebali biti završeno do kraja listopada, ali je rok probijen tek za nekoliko dana i, obećaju u Hrvatskim vodama, sanacija će biti završena do kraja ovog tjedna.

Odmah nakon što su se stekli minimalni uvjeti počela je izgradnja privremenih građevina koje su imale zadaću zaštititi zaobalje od eventualne pojave nove velike vode, napominju u Hrvatskim vodama i dodaju kako je na lokaciji proboja savskog nasipa u Rajevom Selu izgrađen privremeni nasip od jumbo vreća punjenih pijeskom, te kasnije dograđen zemljanim materijalom, čime je dobivena kvalitetna zaštitna građevina koja može poslužiti kod pojave veće vode rijeke Save za zaštitu zaobalja. Dužina zagata je oko 380 metara i time je ova lokacija privremeno zaštićena od poplave. 

- Dovršen je nasip na prodoru u Račinovcima, dovršene su sanacije svih pet odrona nasipa i pri dovršetku je izgradnja nasipa na proboju u Rajevom Selu što će biti gotovo do kraja tjedna. Proboj savskog nasipa u Rajevom Selu gdje je izražen odnos temeljnog tla, pa je osim izgradnje novog nasipa, bilo potrebno zatrpati stvorenu rupu te izgraditi zaobalnu bermu nasipa sa servisnom cestom po kruni berme. Dužina sanacije proboja je 160 metara, a sa sanacijom dijela nasipa uzvodno i nizvodno, radovi se protežu na 570 metara - kažu u Hrvatskim vodama. Dodali su i da su u Račinovcima na proboju nasipa pobijene metalne talpe, visine 12 metara i na ukupnoj dužini nasipa od 120 metara.

Time je postignuta privremena zaštita od poplava i oba su objekta visinski projektirana tako da mogu zaštititi od pojave 25-godišnje velike vode Save. U županjskoj Posavini se sanirao savski nasip na četiri lokacije ukupne dužine gotovo 8 kilometara.

>> Uklanjaju nasip do Vukelićeva mosta jer plavi Mostanje

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.