Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA

Hrvatske tvrtke koje posluju u Ukrajini i Rusiji sad su fokusirane na zbrinjavanje svojih radnika

Pixabay
25.02.2022.
u 16:05

Lani je Hrvatska u Rusiju izvozila robe i usluge u vrijednosti od 216,2 milijuna dolara, a rast je na godišnjoj razini iznosio 24 posto.

Značajan broj hrvatskih poduzeća, članica HUP-a, posluje na području i Ukrajine i Rusije, a među njima u najvećoj mjeri prerađivačka industrija - farmacija, prehrambena, kemijska... Sankcije će, kao što znamo, obuhvatiti oba smjera isporuka i biti će vrlo teško izbjeći negativne refleksije na poslovanje i naših kompanija. Koliko imamo informacije od svojih članica koje posluju u Ukrajini i Rusiji, sve su trenutačno fokusirane na zbrinjavanje svojih radnika, čija sigurnost i zdravlje im je prioritet, a paralelno s tim se upravlja i aktivnostima koje za cilj imaju ublažavanje udara kroz sankcije na samo poslovanje kompanija, odgovorili su nam iz Hrvatske udruge poslodavaca na pitanje o izloženosti kompanija poslovno povezanih s Rusijom i Ukrajinom.

- Ono što je dobro je da su sve te kompanije danas znatno čvršće i otpornije nego su to bile 2014. godine kada su Rusiji uvedene sankcije zbog Krima, a prateći razvoj situacije zadnjih mjeseci i osobito tjedana u kojima je došlo do eskalacije napetosti, većina kompanija koje na tom području posluju se pripremila za više scenarija krize te će ovisno o razvoju situacije dalje i postupati – kažu u HUP-u, referirajući se na paket sankcija EU koji uključuje sveobuhvatna financijska ograničenja i stroge kontrole izvoza, usmjerene na ruski financijski sustav i pristup najsuvremenijoj tehnologiji.

Lani je Hrvatska u Rusiju izvozila robe i usluge u vrijednosti od 216,2 milijuna dolara, a rast je na godišnjoj razini iznosio 24 posto. Uvoz je bio više nego duplo veći - 525,5 milijuna dolara i rastao je čak 109 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. Robna nam je razmjena bila na najvišim razinama u posljednjih nekoliko godina. Najveći ponder, očekivano, imaju energenti. Lani nas je posjetilo i 145 tisuća ruskih turista koji su ostvarili oko 800 tisuća noćenja, a ove godine, prije eskalacije sukoba, najavljivan je rekordni dolazak oko 200 tisuća Rusa.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije