Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodna suradnja

Hrvatske šume posjetili islandski šumari i estonski lovci

Hrvatske šume
Foto: Hrvatske šume
1/4
06.10.2023.
u 11:33

Hrvatske šume nastavljaju suradnju s europskim šumarskim institucijama. U rujnu su lovišta Petrova gora i Jasenovača posjetili predstavnici Estonskog lovačkog saveza, koji nisu došli radi lova već radi sakupljanja iskustva, dok su islandski šumari obišli naše mediteranske, gorske i nizinske šumske predjele.

Područja državnih šuma kojima gospodari tvrtka Hrvatske šume d.o.o. već su odavno na glasu među inozemnom šumarskom strukom kao područja iznimno kvalitetno uređenog i posloženog gospodarenja sa svim elementima održivosti, stoga nije čudo kako strani šumarski stručnjaci rado iskoriste priliku i dođu na stručnu ekskurziju u posjet hrvatskim šumarskim stručnjacima. Tako je bilo i ove godine u rujnu kada su u razmaku od svega tjedan dana Hrvatske šume posjetile grupe estonskih lovaca i islandskih šumara.

Estonski lovci u lovištu Jasenovača
Foto: Hrvatske šume

Predstavnici Estonskog lovačkog saveza posjetili su lovište na Petrovoj gori, kojim upravlja UŠP Karlovac te lovište Jasenovača, kojim upravlja UŠP Slatina. U sezoni rike jelena estonski lovci mogli su se upoznati s organizacijskom strukturom i lovnim objektima kojima se koriste hrvatske kolege a u sklopu svoga obilaska, kušali su i lovačke delicije koje sprema restoran LD Muljava, koji se već tradicionalno nalazi na listi 100 najboljih restorana u Hrvatskoj. Održano im je i stručno predavanje u lovištu Petrova Gora, uz predstavljanje lovne infrastrukture unutar lovišta.

Estonski lovci su do sada obišli veliki broj europskih zemalja skupljajući iskustva u organizaciji lovne djelatnosti, a u Hrvatskim šumama iskazali su veliko zadovoljstvo viđenim, pogotovo uređenjem lovišta i trudom i radom hrvatskih kolega.

Islandski šumari u Golubinjaku
Foto: Hrvatske šume

Hrvatske šume posjetili su i islandski šumari kroz stručnu ekskurziju. Islanđani su tako posjetili rasadnik Frančeskija u Savudriji, Motovunsku šumu i sanirane opožarene površine u UŠP Buzet. Iznimno zanimanje pokazali su za djelatnost sjemenarstva u Hrvatskim šumama, kao i za tržište rasadnog materijala koji se proizvodi u rasadniku Frančeskija i ostalim rasadnicima u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Zatim su se islandski šumari upoznali su s prebornim gospodarenjem u UŠP Delnice, gdje su na području šumarije Delnice imali obilazak jelovo-bukovih šuma. Imali su prilike vidjeti i područja koja su stradala u ledolomu 2014. te vjetrolomu 2017. godine te su se na licu mjesta mogli uvjeriti kako je organizirana sanacija tih područja. Gosti su bili oduševljeni i park šumom Golubinjak gdje se vidi kako izgledaju tipični tereni Gorskog kotara.

Ekskurzija se nastavila na području Karlovca i Jastrebarskog, gdje su Islanđani imali prilike vidjeti poznate šume hrasta lužnjaka za koje je čula cijela Europa ali i svijet. Tu je otprilike sredinom 19. stoljeća započela era hrasta lužnjaka što ujedno označava i početak ubrzanog industrijskog razvoja u Hrvatskoj. Na žalost, taj slavni lužnjak danas je suočen s brojnim problemima koji su posljedica klimatskih promjena i globalizacije. Pored toga, hrvatski šumari pokazali su islandskim kolegama štete nastale djelovanjem patogene gljivice chalare, koja je napravila golemu štetu na sastojinama poljskog jasena, dovevši ga na rub izumiranja u cijeloj Europi – poznato je da se Njemačka već oprostila od svojih jasena. Treba naglasiti kako su hrvatski znanstvenici učinili značajne pomake u suzbijanju ovog opasnog patogena, no rješenje problema se još uvijek ne nazire.

Posjet Islandskih šumara rasadniku Frančeskija
Foto: Hrvatske šume

Za kraj, Islanđani su posjetili šumu Musapstan kod Zadra gdje im je pojašnjen princip gospodarenja šumama na Mediteranu. Također im je pojasnio principe ulaganja EU novca u kreiranju novoga sadržaja, za što je Musapstan odličan primjer. Naime, prijašnjih godina Musapstan je bio silno opterećen velikom količinom otpada kojeg su građani nesavjesno odbacivali u šumu. Šumarija Zadar trošila je golema sredstva u sanaciji tih divljih deponija, no izgradnjom dječjeg igrališta i rekreacijske staze ti problemi su gotovo nestali. Građani su prihvatili šumu kao prostor koji se koristi za slobodno vrijeme, čime je postignuto da nesavjesni pojedinci prestanu bacati otpad u šumu.

Islandski šumari iskazali su veliko zadovoljstvo viđenim te doma na Island nose brojna korisna iskustva koja su stekli tijekom svojeg posjeta Hrvatskoj. Napomenimo još za kraj da u Hrvatskoj šume pokrivaju gotovo polovicu kopnenog teritorija – preko 49%, a na Islandu tek 2%.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije