Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković u službenom posjetu Ukrajini

Hrvatska želi mir i razgovor, ne želi sukob, stradanja i destabilizaciju Ukrajine

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy and Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic deliver a joint statement in Kyiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO
1/4
08.12.2021.
u 19:50

Premijeri Šmihal i Plenković razgovarali su, među ostalim, o mirnoj reintegraciji okupiranih područja i pomoći Hrvatske Ukrajini u razminiranju

Susreti u Kijevu prije svega su zrcalili prijateljske, bliske odnose između dvaju naroda i dvije zemlje. Tajming ovog posjeta pažljivo je biran, da bude blizu 11. prosinca, dana kada je prije 30 godina Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku koja je tek izlazila na međunarodnu pozornicu. Tu činjenicu posebno cijenimo u Hrvatskoj, uvažavamo i respektiramo i ona je bila zalog njegovanja jako dobrih odnosa između dvije zemlje – kazao je premijer Plenković nakon sastanka s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, s kojim je potpisao Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine.

– Hrvatska je šesta država koja je s Ukrajinom potpisala takav dokument. Vjerujem da će danas biti ustanovljen temelj za razvoj budućih poslovnih projekata – rekao je Zelenski ističući kako je povijesna bliskost naših naroda temelj naše uspješne budućnosti u našim odnosima.

– Danas je napravljen veliki korak na putu povećanju prijateljstva i suradnje naših zemalja. Želio bih zahvaliti na podršci suverenitetu Ukrajine. Cijenimo aktivnu poziciju Zagreba na podršci europskih i euroatlantskih želja Ukrajine – rekao je Zelenski.

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković
Foto: VALENTYN OGIRENKO

Premijer Andrej Plenković doputovao je u srijedu ujutro u službeni posjet Kijevu i nakon svečanog dočeka u zračnoj luci uputio se na sastanak s predsjednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Njegov dvodnevni službeni posjet Ukrajini, tijekom kojeg će boraviti u Kijevu i Lavovu, imat će, uz političku, i snažnu gospodarsku i kulturnu suradnju.

Premijeri Šmihal i Plenković razgovarali su, među ostalim, o mirnoj reintegraciji okupiranih područja i pomoći Hrvatske Ukrajini u razminiranju.

– Potvrđujemo prijateljske i partnerske odnose. Današnji posjet i susret hrvatskih i ukrajinskih gospodarstvenika prigoda je za povećanje trgovinske razmjene i ulaganja, osobito u poljoprivredi, energetici te farmaceutskoj i IT industriji. Hrvatska u cijelosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i ima specifična znanja kojima može pomoći Ukrajini da mirno reintegrira okupirana područja – rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković svom kolegi Šmihalu.

Andrej Plenković
Foto: VALENTYN OGIRENKO

Plenković se osvrnuo i na ukrajinsko-rusku krizu i sastanak predsjednika SAD-a Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Razmotrili smo prve informacije koje postoje nakon današnjeg razgovora između Bidena i Putina. Dobro je da se taj razgovor dogodio. Čini mi se da su poslane poruke koje idu za tim da dođe do deeskalacije napetosti. Hrvatska želi mir i razgovor, ne želi sukob, stradanja i destabilizaciju Ukrajine. I mi ćemo se s detaljima razgovora upoznati kroz konzultacije s našim partnerima – poručio je Plenković koji je, među ostalim, najavio otvaranje turističkog ureda u Ukrajini da bismo “dodatno popularizirali Hrvatsku kao turističku destinaciju Ukrajincima”.

U Parku vječne slave u Kijevu premijer Plenković položio je vijenac na grobu Neznanog vojnika u čast ukrajinskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu te cvijeće na spomenik Gladomora.

 

Ključne riječi

Komentara 14

PR
prokurator
00:12 09.12.2021.

plenkiju gazde naredili da ode u posjet u kritičnom trenutku. plenki nebuš ti ruskoga plina vidil...

Avatar comparator
comparator
20:04 08.12.2021.

Opet je netko iz EU u Ukrajinu poslao mis jugoslavije da širi mir u svijetu !

FE
fefellerunt
22:40 08.12.2021.

Opet se sposobni premijer gura među prve da se zamjeri Rusiji ne bi li dobili što skuplje energente , ali to je nebitno u odnosu na očekujuće fotelje u bruxellessu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije