Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpisan ugovor o izgradnji

Hrvatska uskoro s brzim brodicama za uspostavu hitne medicinske pomorske službe

Hrvatska uskoro s brodicama za uspostavu hitne medicinske pomorske službe
Foto: Frane Šarić
1/3
13.10.2021.
u 12:40

Zadarski župan Božidar Longin je istakao da se broj stanovnika na otocima u zadarskoj županiji uveća desetak puta i da je zadovoljan sto će prvi brod biti privezan u Zadru na korist i pomoć otočanima.

Meni kao rođenom otočaninu je veliko zadovoljstvo biti ovdje na ovom potpisivanju ugovora za šest brodova za uspostavu hitne pomorske medicinske službe, na ovom funkcionalnom iskoraku kojim se građani naših otoka približavaju europskom zdravstvenom standardu jer slijedi i projekt uspostave helikopterske medicinske službe. Hvala svima koji su participirali na izradi ovog projekta, dobro je da će naša brodogradilišta napraviti brodove kojima ćemo se dičiti ali se isto tako nadam da će ploviti što manje - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u Zadru na potpisivanu ugovora o izgradnji i opremanju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe

Ovim projektom ukupne vrijednosti 76.440.000,00 kuna poboljšat će se pristup primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti s fokusom na udaljena područja što je od izuzetne važnosti za zdravlje stanovnika i posjetitelja otoka i priobalnih područja Republike Hrvatske. Ujedno, kako je navedeno, ovaj vrijedni projekt doprinosi i financijskoj održivosti hitne pomorske medicinske službe zahvaljujući medicinsko-biokemijskim pretragama koje su u primjeni na ukupno 12 lokacija na otocima.

Foto: Frane Šarić

- Zadar ima sedam otoka s 12 naselja na kojem živi starija populacija koje ovisi o liječničkoj pomoći. Zadarski akvatorij je središte nautike ribarstva, novi brod unaprijed će sustav spašavanja na moru i olakšat će uvelike sustav zdravstvene skrbi. Želim da brodovi plove što manje i da bude sto manje nesreća - rekao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Zadarski župan Božidar Longin je istakao da se broj stanovnika na otocima u zadarskoj županiji uveća desetak puta i da je zadovoljan što će prvi brod  biti privezan u Zadru na korist i pomoć otočanima.

- Nama iz zavoda za hitnu medicinu je ovo jako važan iskorak u pomorskoj medicini. Često su na moru opasne situacije i potrebna je hitna medicinska skrb koja se dosad odvijala brodovima koji nisu osposobljeni za hitnu medicinsku skrb. Manje će ovim brodovima biti improvizacije, a pacijenti će imati bolju skrb, a zdravstveni djelatnici bolje uvjete. S brodovima ćemo spasiti puno više života. Brodovi će biti privezani u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Supetru. Šibeniku i Dubrovniku. Poslova traganja i spašavanja bude godišnje do 600 i spasi se oko 1000 osoba i oko 60 posto ih obavi lučka kapetanija koja nije dovoljna i stoga ova prva plovila koja su nabavljena iz sredstava EU su početak - rečeno je na potpisivanju ugovora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije