Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKAZI ZA PROSVJEDNIKE?

Beroš: Mislim da zdravstveni djelatnici koji se odbiju testirati ne bi trebali dobiti otkaz, ali je to u domeni poslodavca

Zagreb: Beroš objavio na Vladi: Imamo 1710 novih slučajeva
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
07.10.2021.
u 15:04

Danas obilježavamo Dan borbe protiv raka dojke, a Beroš je pozvao sve građanke da dođu na pregled

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade gdje je komentirao aktualnu situaciju s pandemijom koronavirusa.

- U sklopu uvođenja obaveznih COVID potvrda u zdravstvo, testirali smo 11.567 djelatnika, od kojih je bilo pozitivno njih 41, a 36 njih je odbilo testiranje. Za njih se nadam da je to privremena odluka, komentirao je. 

Danas obilježavamo Dan borbe protiv raka dojke, a Beroš je pozvao sve građanke da dođu na pregled. 

- Nismo imali veća odgađanja nacionalnog programa za sve naše dame. Iako bilježilo smanjenje posjeta od 10 posto, ovaj program ipak i dalje daje našim sugrađankama, kazao je Beroš, a pozvao je i građane da dođu na pregled raka debelog crijeva. 

- Postoji i plan borbe protiv raka debelog crijeva i svim muškarcima dolazi na kućnu adresu poziv da dođu na pregled, no nažalost malo se njih odazove. Svi programi koje provodi HZJZ usmjereni su ka postizanju boljih rezultata ka liječenju onkoloških bolesti, nadodao je. 

Komentirao je i najavu da se priprema 11 otkaza zdravstvenim djelatnicima koji se nisu htjeli testirati niti cijepiti. 

- Postupanje je u domeni poslodavca, a temelji se na zakonu o radu. Cilj ove mjere nije penalizacija, cilj je povećati razinu sigurnosti. Kada je riječ o sankcijama prema onima koji i dalje odbijanju testiranje, vjerujem da će se naći odgovarajuća forma. Ne mislim da bi oni trebali dobiti otkaz, ali bi trebali dobiti opomenu, kazao je te komentirao i relativno prazne punktove za cijepljenje.

- Želimo i dalje biti ljudima na dispoziciji i da se i dalje mogu cijepiti van radnog vremena. Potpuno je jasno da nisu svi kapaciteti iskorišteni, ali želimo ih imati na raspolaganju. Patronažne sestre i dalje obilaze našu stariju populaciju no ipak se i dalje 75 posto starijih ne želi cijepiti. Prostori su sigurno trošak, ali želimo ostaviti to na raspolaganju građanima još neko vrijeme, govori ministar.

Kako je napomenuo, HZJZ će odabrati vrijeme kada počinje intenzivnije cijepljenje trećom dozom na temelju stručnih procjena, a dotaknuo se i prijetnji koje dolaze Stožeru. 

- Svakodnevno dobivamo prijetnje i tako je to u demokraciji. Postoji jasna granica kada prijetnja prelazi običan demokratski diskurs. Mislim da je to neprimjereno, a reći ću da je pandemija ostavila trag na sve nas skupa. Ponekad i sam tražim objašnjenje za to, ali ih ne mogu naći. Kada te prijetnje prelaze s mene na moju obitelj je doista neugodno. Takvih je prijetnji gotovo svakodnevno, ove blaže više ne uzimam u obzir. Ovo nije floskula - mi smo doista fokusirani na zdravlje građana, stoga mi ne preostaje previše da se bavim s itme, odgovorio je Beroš na upite novinara. 

>> VIDEO Izdan crveni alarm za dijelove Hrvatske: Vjetar nosi tende kafića, uvode se ograničenja na cestama

 

Komentara 91

PR
pravednik2
20:48 07.10.2021.

Marsovci se nisu svojedobno htjeli cijepiti, pa izumrli.

DU
Deleted user
16:34 07.10.2021.

Naravno da im treba dati otkaz.

SE
serafin002
15:37 07.10.2021.

Nema dileme da svi ti trebaju dobiti izvanredni otkaz bez ikakvih prava. kako može sa osoba koja nije cijepljena i nema negativan test može približiti pacijentu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije