Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIZANJE OGRADE

Hrvatska uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog žice uz Čabranku

Davor Ivo Stier
Foto: Marko Prpić/Pixsell
21.11.2016.
u 12:57

"Čim smo saznali za to, 16. studenoga uputili smo diplomatsku notu slovenskoj strani, a sada ćemo to, budući da nismo dobili odgovor, podići na ministarsku razinu", rekao je Stier

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier kazao je danas da je Hrvatska uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog podizanja žičane ograde uz rijeku Čabranku na teritoriju koji je katastarski hrvatski.

"Čim smo saznali za to, 16. studenoga, uputili smo diplomatsku notu slovenskoj strani, a sada ćemo to, budući da nismo dobili odgovor, podići na ministarsku razinu", rekao je Stier novinarima u Zagrebu.

On 25. studenoga putuje u službeni posjet Sloveniji.

"Neću prejudicirati kakav će biti ishod toga razgovara, o tome ćemo izvijestiti hrvatsku javnost i vladu", kazao je Stier.

Slovenska strana prije nekoliko dana postavila je nosače za žičanu ogradu uz rijeku Čabranku, pokraj sela Plešca i Zamosta, blizu Čabra. Mještani tvrde da su nosači postavljeni na području koje je katastarski hrvatsko.

Odgovarajući na pitanje o mogućem novom valu izbjeglica, Stier je kazao da je ključno imati otvoren dijalog s Turskom jer je to od vitalne važnosti u suočavanju s tim izazovom.  

"Važna je i suradnja sa susjednim zemljama koje su nekad bile na tzv. balkanskoj ruti, bitno je da je ta ruta zatvorena da se suzbije krijumčarenje ljudi, da se kontroliraju granice, da se ispune sve obaveze koje imamo prema međunarodnom pravu, ali i da se osigura sigurnost naših građana", rekao je Stier, naglasivši još jednom da je suradnja EU i Turske ipak u tome ključna, odnosno kontrola granice Turske i Grčke.

Izrazio je i uvjerenost da će kandidati iz obitelji Europske pučke stranke (EPP), Angela Merkel u Njemačkoj i pobjednik konzervativnih predizbora u Francuskoj (Francois Fillon ili Alain Juppe) pobijediti i na izborima koji slijede u tim zemljama u idućoj godini, a smatra ih važnim za budućnost Europe.

>> Savjetnik premijera za Večernji: Turska će pustiti izbjeglice u Europu

Komentara 8

MV
Mijat vrdoljak
15:37 21.11.2016.

Zašto upućivati slati prosvjednu notu, na podizanje žice na teritoriju Suverene Republike Slovenije ne možemo utjecati, ali na našem teritoriju bez odlaganja i ako treba uporabom sile iste ukloniti. Sve dugo je izdaja nacionalnih interesa. Isto se odnosi i na teritorij koji svojataju oba dvije države jer je to prejudiciranja konačnog rješenja a to treba izbjegavat a tome su se oba dvije strane ugovorno obvezale.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
17:36 21.11.2016.

Jadan li je ovaj Stier!

RI
rikavac
17:27 21.11.2016.

Samo dzaba trosite rijeci i vrijeme na upucivanje prosvjednu notu kad vas niko ne ferma ni Slovenija a ni Srbija. Jedino da Kolinda ode Pahoru pa da njih dvoje to rijese u 4 oka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije