Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Američki plan za ukidanje viza Hrvatskoj: Brži put do kvote od 3 posto

Amerikanci potiču hrvatske gospodarstvenike
 da vade vize za SAD, a tako je i Poljska ušla u bezvizni režim
03. prosinca 2019. u 19:30 112 komentara 25183 prikaza
Viza za Sjedinjene Američke Države
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Napokon, 28 godina od neovisnosti Hrvatske, na pomolu je ukidanje viza za putovanja u SAD. Intenzivna suradnja hrvatske vlade i američkih partnera u tom segmentu, posebice od posjeta ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića SAD-u početkom lanjske godine, dala je rezultata tako da je, uz iznimno važne sigurnosne kriterije i sporazume koji bi se trebali finalizirati ovog mjeseca, i broj odbijenih viza - glavne prepreke za njihovo ukidanje, prema posljednjim podacima smanjen s 5,96 na rekordnih 4,02 posto, što je korak od granične vrijednosti od tri posto koja jamči ulazak u bezvizni program.

Ilustracija nova opsesija Euforija zlatom u istočnoj Europi: Poljska helikopterima iz Londona vratila 100 tona

Kako bi se postigao još i taj cilj, američka je strana ohrabrila Hrvatsku da krene putem Poljske koja je ove godine smanjila broj odbijenica i ušla u bezvizni program širokom prijavom dužnosnika i gospodarstvenika te građana koji će sigurno dobiti vizu. U Hrvatskoj je na nekim razinama već pokrenuta takva akcija, ponajprije među gospodarstvenicima.

Na redu veliko obnavljanje

– Hrvatska je blizu zadovoljavanja kriterija i nastavit ćemo surađivati s relevantnim vlastima kako bismo pomogli Hrvatskoj da ispuni sve zahtjeve. Potičemo Vladu Hrvatske da preuzme aktivnu ulogu i da pogledaju koje je uspješne korake poljska vlada poduzela u nastojanju za prijam u program ukidanja viza – poručili su iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Što je to učinila Poljska i koja je pozadinska priča oko naglog smanjenja stope odbijenih viza s gotovo šest posto u 2017. na ispod tri posto? Ta je država, u dogovoru sa SAD-om, provela akciju poticanja svojih državljana da izvade turističku vizu za SAD. Uz njih, poljski su dužnosnici također aplicirali za vize i tako smanjili stopu odbijenica. Koncentrirali su se na one skupine ljude koji, naravno, imaju veliku šansu za dobivanje viza. Takav bi način, o čemu se već dulje razgovara s Amerikancima, mogao teoretski funkcionirati u Hrvatskoj budući da su realne brojke odbijenica prilično male – oko 300 do 400.

NATO Ispitivanje pokazalo Većina Nijemaca želi smanjiti oslanjanje na SAD

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst o poljskom modelu smanjenja razgovarao je i s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem. Iz HGK nam potvrđuju sastanak i razgovor o vizama.

– Hrvatska je jedna od četiri članice EU, uz Bugarsku, Rumunjsku i Cipar, čijim je nositeljima putovnica još uvijek potrebna viza za odlazak i boravak u SAD-u. Istaknuta je potreba spuštanja stope odbijenih prijava na najmanje tri posto, a obje su se strane složile kako bismo taj cilj mogli ostvariti već u ovo vrijeme iduće godine. Za to je potrebno aktivnije poticati poslovnu zajednicu na apliciranje za vize u sljedećih deset mjeseci – kažu iz HGK. Usto, postoji još jedan element koji daje razlog za optimizam, upravo ističe valjanost velikog broja viza, koje se izdaju na 10 godina, tako da bi njihovo obnavljanje moglo pogurati ravnotežu sa strane odbijenih na stranu odobrenih.

Odbijeni zahtjevi

Iako Amerikanci imaju diskrecijsko pravo odbiti zahtjev bez navođenja razloga, iz diplomatskih izvora doznajemo da se najviše odbijaju zahtjevi hrvatskih državljana podneseni u Srbiji i BiH. U velikoj većini riječ je bila o osobama koje nisu mogle dokazati da imaju siguran izvor financiranja, a u pravilu su se podnositelji zahtjeva povezivali s članovima obitelji koji žive u SAD-u, a koji imaju poduzeća ili obrte, što je bio dodatni indikator da ta osoba i odlazi u SAD kako bi se zaposlila kod rođaka.

Kim Jong-un PRIKRIVENO UPOZORENJE Sjeverna Koreja prijeti: Samo o SAD-u ovisi koji će božićni dar odabrati

Nadalje, uglavnom je riječ o mlađim ljudima koji su završili fakultet ili još studiraju, odnosno o mladim obiteljima. Indikativan je bio i čest uzorak da je zahtjev najprije ispunjavao samo jedan član obitelji, što je upalilo alarm da u principu postoji širi plan i da se planira odlazak i cijele obitelji.

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
vrijede do 30. rujna
Nacionalni Stožer donio šest odluka. Provjerite koje su nove mjere na snazi
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • Avatar B
  B:

  To bi bilo super da se malo rastereti mlađeg i obrazovanijeg stanovništva ova prenapučena Hrvatska.

 • šnicl:

  Odlicne vijesti za nasega Skoru. Vise nece morati cekati izdavanje vize kao za vrijeme Domovinskog rata

 • željo_moja:

  Veci zivotni standardi, napredak u gospodarstva , dobri odnosi ne samo sa zemljama europe, nego i sire... ocito i Amerika vidi da se stvari u Hrvatskoj popravljaju