Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska tuži RS i rafineriju nafte u Brodu zbog ekocida

Svjesni smo da se problemi rafinerije ne rješavaju preko noći, ali želimo vidjeti jasan, realan i mjerljiv plan, tvrdi hrvatska strana.
04. studenoga 2013. u 16:33 1 komentara 302 prikaza
rafinerija
Foto: Boris Ščitar

Hrvatska vlada podnijet će pred Europskom komisijom tužbu zbog prekograničnog onečišćenja protiv Republike Srpske i rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. To bi, kako se neslužbeno doznaje od visokih izvora u Vladi, trebao biti odgovor na najnovije ekološke incidente zbog kojih su ovog vikenda opet prosvjedovali stanovnici Slavonskog Broda, odnosno nespremnost službenih organa Republike Srpske i vlasnika rafinerije – ruske kompanije Zarubežnjeft – da poduzmu konkretne korake k uvođenju viših ekoloških standarda u rafineriju.

Strpljenje pri kraju

– Mi smo već pokazali jako puno strpljenja, ali nismo dobili ništa zauzvrat. Svjesni smo da se ekološki problemi rafinerije ne mogu riješiti preko noći, ali želimo vidjeti jasan, realan i mjerljiv plan provedbe mjera kojim će onečišćenje biti svedeno na najmanju moguću razinu. Hrvatska je članica EU, tako da to nije više samo naš problem, a EK zasigurno neće dopustiti da se zbog nečijeg neodgovornog ponašanja njezini građani izlažu onečišćenju – ispričao je jedan visoki Vladin dužnosnik.

prosvjed slavonski brod SLAVONSKI BROD Novi prosvjed protiv zagađenja zraka iz bosanskobrodske rafinerije rafinerija (1) brođanima poručili Modernizacija Rafinerije nije dovedena u pitanje

Inače, problemi sa zagađenjem iz rafinerije traju već nekoliko godina, a unatoč brojnim inicijativama hrvatske Vlade i lokalnih vlasti u Slavonskom Brodu, dosad je vrlo malo učinjeno. Dapače, službene institucije Republike Srpske, pa i tamošnji premijer Milorad Dodik, dosad su u više navrata negirale da problem sa zagađenjem uopće postoji, tvrdeći kako je riječ o politički napuhanom pitanju.

Čekaju sankcije

Utoliko, nakon što su nedavna mjerenja u Slavonskom Brodu pokazala da se onečišćenje nastavlja i dalje, a Hrvatska je u međuvremenu postala članica EU, u Vladi su donijeli logičnu odluku da zatraže pomoć europskih institucija. Utvrdi li Europska komisija da je Hrvatska pritužba opravdana, ona će poduzeti aktivne mjere prema BiH, odnosno Republici Srpskoj, kako bi problem bio riješen. Koliko Komisija u takvim pitanjima može biti efikasna, svjedoči i nedavni primjer iz Srbije, koja je na temelju inzistiranja Komisije morala zadržati isti carinski režim za uvoz hrvatskih cigareta i nakon što je Hrvatska izašla iz Cefte i postala članica EU.

U konačnici, ne prihvati li Republika Srpska zahtjeve EK, mogla bi biti izložena i sankcijama, u vidu zamrzavanja sredstava iz pretpristupnih fondova, cjelokupne pristupne procedure ili nekih drugih penala. Pokažu li u Republici Srpskoj u razgovorima s EK jednaku razinu nezainteresiranosti kao i tijekom razgovora s hrvatskim institucijama, RH bi mogla dobiti i političku podršku za provođenje drugih mogućih mjera pritiska na rafineriju, ponajprije kroz carinsku i inspekcijsku regulativu – da efektivno rafineriji onemogući pristup hrvatskom tržištu i infrastrukturi. Takav scenarij može se smatrati tek krajnjom opcijom, no iz dana u dan vjerojatnost za to raste.

Do rafinerije samo preko Hrvatske

Nerealno je očekivati radikalne mjere poput zatvaranja naftovoda u Bosanskom Brodu, što traže lokalni stanovnici i vlast. No, Hrvatska na raspolaganju ima niz drugih mogućnosti s obzirom na to da se rafinerija sirovom naftom snabdijeva kroz Janafov naftovod, a jedini spoj na željezničku infrastrukturu može ostvariti preko Slavonskog Broda.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • broco.zlatko:

    Kako ih mogu tužiti,kada su Hrvatske vlasti potpisale suglasnost za početak rada rafinerije.A drugo,što gradonačelnik Duspara ne zatvori ventil u Zadubravlju???????