Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRBIJA

Hrvatska šuti, a u Beogradu na Božić rehabilitiraju Dražu Mihailovića

draža mihailović
Foto: Wikimedia Commons/Federativna Narodna Republika Jugoslavija
06.12.2013.
u 19:30

Valja podsjetiti da su upravo ideološki baštinici Draže Mihailovića i njegova pokreta aktivno sudjelovali od 1990. do 1995. u vojnoj agresiji na Republiku Hrvatsku, upozorava Antun Ivanković

Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika podsjeća kako je u Beogradu najavljeno da će na katolički Badnjak biti nastavljen postupak rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića i da njegovu rehabilitaciju podupore sadašnja vlast u Srbiji, posebice predsjednik Tomislav Nikolić koji se ponosi titulom "četničkog vojvode".

Rehabilitaciju četničkog pokreta podržavaju Pravoslavna crkva i vodeći političari, kao što su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, četnički vojvoda koji se do danas nije odrekao te svoje titule, i zamjenik premijera Aleksandar Vučić, dok su na drugoj strani predstavnici partizanskih udruženja i dio lijevo-liberalne javnosti koji tvrdi da je riječ o povijesnom revizionizmu i pokušaju aboliranja četničke suradnje s nacistima. Naša Udruga želi upoznati hrvatsku javnost da je četničkome ideologu i vođi "đeneralu Draži Mihailoviću – Čiči", podignut spomenik još davne 1992. u Vukovaru nakon okupacije i stravičnih ratnih zločina nad stanovnicima grada i okolnih sela, u to je vrijeme gradom u ulozi gradonačelnika upravljao saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović.

Valja podsjetiti kako su upravo ideološki baštinici Draže Mihailovića i njegova pokreta aktivno sudjelovali od 1990. do 1995. u vojnoj agresiji na Republiku Hrvatsku i u tom barbarskom pohodu počinili veliki broj strašnih zločina nad Hrvatima i svim hrvatskim vrijednostima za vrijeme trajanja obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Bio je to prvi spomenik podignut četničkom zločincu nakon njegova pogubljenja 1946. godine te postavljen upravo u Vukovaru gdje je počinjen najveći ratni zločin u Domovinskom ratu, gdje se nakon pada grada 20. studenog 1991. godine orila pjesma: "Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate!" Taj isti dan četnici s kokardama i vojnici tzv. JNA sa zvijezdama petokrakama na kapama na Ovčari su od 17 sati pa do jedan sat poslije ponoći mučili i sustavno u egzekucijama ubijali više od dvije stotine ranjenika iz vukovarske bolnice. Više od pet tisuća branitelja i civila stradalo je u stravičnom razaranju grada Vukovara, a na tisuće ih je odvedeno u logore širom Srbije – kaže Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr Ante Starčević Tovarnik.

O opasnoj političkoj tendenciji u Srbiji, kakvu suštinski predstavlja rehabilitacija đenerala Mihailovića, hrvatske vlasti šute, upozorava Ivanković, i to je žalosna i zabrinjavajuća slika hrvatske službene politike popustljivosti prema Beogradu u kojem još uvijek nije sazrio stupanj odgovornosti za velikosrpsku politiku koja je nanijela toliko zla ne samo Hrvatskoj i hrvatskom narodu nego i ostalim narodima na prostoru bivše Jugoslavije, pa u krajnjem slučaju i samom srpskom narodu koji još uvijek nije prošao kroz katarzu nakon ratova koje je Srbija izvela.

Komentara 10

KR
KroničarHr
09:48 07.12.2013.

Nije problem u tome što Hrvatska, odnosno hrvatski državni vrh koji ne smijemo nakon svega viđenoga zadnjih godina poistovjećivati sa pojmom "Hrvatska" šuti zbog navodne rehabilitacije Draže Mihailovića u Srbiji, navodne, jer ovo sada je sudski proces preispitivanja komunističkoga sudskoga procesa, iako su Srbi četnike stvarno rehabilitirali još 2005. godine, daleko je ubojitiji za hrvatske nacionalne interese problem što hrvatski državni vrh šuti na otvorene velikosrpske pretenzije u samoj Hrvatskoj i koje se financiraju iz državnoga proračuna. Problem je što državni vrh šuti i ili podržava Milorada Pupovca koji je zadnjih desetak dana u Beogradu, dakle u inozemstvu, vodio otvorenu kampanju protiv ključnih hrvatskih vrednota, kao što je Domovinski rat, kada je jasno izrekao da su Srbi u Hrvatskoj 1991. godine doživjeli - strahote!!!! To je problem. Inače, Srbija neka uređuje svoje društvo i svoje vrijednosti kako hoće, to se nas ne bi smjelo ticati više od regularnoga analitičkoga procesa u MVP kao i za svaku zemlju, radi stvaranja sadržaja medjusobnih odnosa i utvrđivanja nacionalne politike prema njoj.

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
15:02 09.12.2013.

Hrvatski vrh suti, a Pupovac izjavljuje kako dolaze teska vremena za Srbe u Hrvatskoj. Mozda zato sto nema Mihajlovicevog spomenika u Kninu? Stvarno nevjerojatno. Ajmo, ministarstvo vanjskih poslova ... DI ste sad?

ZW
zweistein
20:10 08.12.2013.

kao članovi EU moramo ići u brisel po mišljenje. bradonje kada budu trebale "brijanje" znaju kome će se obratiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije