Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska i Srbija

Biznis i kapital su ispred politike. Mi smo odavno otvorili ta vrata

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić u HGK
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/13
13.02.2018.
u 08:27

Dobrodošli ste u Srbiju, mi ćemo se pobrinuti da budemo dobri domaćini, poručio je jučer Aleksandar Vučić

Hrvatska i Srbija, unatoč brojnim otvorenim pitanjima na političkom polju, uspjele su izgraditi čvrstu gospodarsku suradnju. Da je suradnja išla više u korist Hrvatskoj, vidljivo je iz razine investicija.

Četiri tvornice u Srbiji

U Srbiju smo, kroz preuzimanje tvrtki, uložili osjetno više novca nego srpski poduzetnici u Hrvatsku, a i kontinuirano bilježimo trgovinski suficit. Da bi gospodarstvo i dalje bilo u fokusu, službeni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prate i jake snage domaće i srpske poduzetničke scene, među kojima su najistaknutiji Miodrag Kostić, drugi najbogatiji Srbin i vlasnik MK Grupe te Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe.

Neobična puška u rukama policije tijekom Vučićevog posjeta izazvala pažnju prolaznika:

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić u HGK
1/23

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vučić pozvali su poduzetnike na ulaganja, a dogovorili su zajedničko ulaganje u revitalizaciju željezničke pruge Zagreb – Beograd uz pomoć europskih sredstava, kao i sjednicu tijela za provedbu i poticanje gospodarske suradnje, koja bi se trebala održati u ožujku kada bi se trebalo početi raspravljati o povratu imovine. Predsjednica je istaknula da se mora učiniti više na području prometa, građevinarstva i energetike te automobilske industrije, naročito u kontekstu zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

– Končar je sudjelovao u opremanju gotovo svih elektrana na području Srbije, a hrvatske su tvrtke spremne graditi elektrane. Ja se nadam da će Srbija biti i dalje otvorena za naša ulaganja, ali nam je želja poticati ulaganja u oba smjera pa pozivam srbijanske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku – poruka je Kolinde Grabar-Kitarović koja je predsjednika Vučića upozorila na probleme hrvatskih građevinskih tvrtki pri natječajima. Srbijanski je predsjednik obećao riješiti problem pa je istaknuo da će se u Srbiji graditi tri klinička centra te milijune četvornih metara stambenog prostora za koje srpski građevinari nemaju kapaciteta.

– Dobrodošli ste u Srbiju, mi ćemo se pobrinuti da budemo dobri domaćini. A srpskim poduzetnicima poručio bih da ne kukaju, nego da poslušaju predsjednicu i dođu se boriti na hrvatsko tržište za projekte i posao – poruka je Vučića. Predsjednik je ustvrdio da bi međusobna robna razmjena koja je narasla za 62 posto s milijardu eura s malo truda mogla narasti i na dvije milijarde eura. Poduzetnici su s Hrvatsko-srbijanskog gospodarskog foruma poručili politici da je kapital i biznis ionako ispred politike i da je on već odavno otvorio vrata.

– Biznis je pokazao da je ispred politike. Politika mora tražiti isti nazivnik, a očekujemo osiguranje stabilnosti, dugoročnosti i predvidivosti kako bi se suradnja mogla odvijati u istom ritmu – smatra Emil Tedeschi, koji ima ozbiljan biznis na području Srbije. Vlasnik je četiri tvornice u kojima radi tisuću zaposlenika, a koje je stekao u nekoliko akvizicija, pri čemu je najveći zalogaj bio Droga Kolinska. I dok je Tedeschi u Srbiji kupovao tvrtke od 2001., Kostić je tek lani realizirao prvu akviziciju – luksuzni hotelski kompleks Skiper Resort u Istri.

Pojedinačno mala tržišta

– Lani sam konačno investirao u Hrvatsku i nadam se da je to tek prva investicija u nizu jer sam već u nekim konkretnim pregovorima. Nadam se da Hrvatska prepoznaje MK Grupu kao ozbiljnog ulagača jer mi Hrvatsku doživljavamo kao tržište za ozbiljne investicije. Naša su tržišta pojedinačno mala i ne mogu konkurirati proizvodu s njemačkog ili turskog tržišta od sto milijuna stanovnika. Trebaju nam partnerstva, a meni je logičnije da mi partner bude Tedeschi, nego da ga tražim u kineskoj tvrtki jer jedino mi s ovih prostora ćemo zarađeni novac tu i ostaviti i reinvestirati – poruka je Kostića. Hrvatska gospodarska komora okupila je na forumu ukupno 40 kompanija iz Hrvatske i Srbije.

Komentara 7

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
08:33 13.02.2018.

Ovaj fini i sjajan posjet donosi naznake ponovnog bratstva i jedinstva brače po krvi., jeziku i kulturi i stravicne duševne boli i poraz za one posebno domoljubne i takozvane prave. Oni strašno pate i prosvjedavaju

SJ
Sve je uzalud
09:25 13.02.2018.

.....biznis i kapital i kriminal nikad nije bio prekinut zato sto nijednom ni drugom nitko iz obitelji nije poginuo bio zatocen u ratnim događanjima.....vec se razvijao na bolu i patnji drugih.....zato ova predstava nikad nece zavrsiti...

Avatar southman
southman
09:19 13.02.2018.

Samo dobri susjedi, okrenuti budućnosti, bez zaborava prošlosti !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije