Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2017. u 10:35

Presudom je potvrđeno da je Slovenija 1991. okupirala hrvatski teritorij na Svetoj Geri.

Ako pomno pročitamo arbitražnu presudu o granici sa Slovenijom i ako znamo što je godinama glavni cilj slovenske politike, tada se može zaključiti da je Slovenija arbitražom gotovo sve izgubila!

Slovenci su sve karte bacili na more, dok im je kopno uvijek bilo za trgovinu s morem. No nisu oni samo bacali karte da dobiju što više Piranskog zaljeva, koji su sad i dobili. Njihov je glavni i krajnji cilj bio da Slovenija na moru dobije izravan pristup ili doticaj s otvorenim morem!

Slovenija je teško izgubila

Arbitražom to nisu dobili i zato je jedini smisleni zaključak da je Slovenija zapravo teško izgubila, koliko god bode činjenica da je dobila tri četvrtine Piranskog zaljeva. Ali nije uspjela u glavnom naumu, unatoč višegodišnjoj borbi i pritiscima i ucjenama, a na kraju i kontaminaciji samog arbitražnog postupka. Jedino je koridor kroz hrvatsko more neko polovično rješenje za Slovence. Sad bi trebale pljuštati ostavke u Sloveniji, a ne da licemjerno likuju nad arbitražnom odlukom.

Jer su svi slovenski političari godinama, još od osamostaljenja Slovenije, narodu obećavali da će Slovenija konačno postati pomorska zemlja jer da će dobiti pristup otvorenom moru, kao i svakakva druga bulažnjenja, u čemu je uvijek prednjačio njihov dugogodišnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji danas bulazni još više, kad traži slanje slovenskog vojnog broda prema Hrvatskoj!

Slatka je činjenica što Joško Joras živi u Hrvatskoj

Na kopnu je Slovenija sve izgubila! Ali posebno će ih bosti u oči dvije činjenice. Prva je da je arbitražom presuđeno da Joško Joras živi u Hrvatskoj! To je jako slatka činjenica! I drugo, presudom je potvrđeno da je Slovenija 1991. izvršila okupaciju hrvatskog teritorija na Svetoj Geri, i da se ondje još i danas nalaze pripadnici slovenske vojske pa je formalno Slovenija još uvijek okupator. Stoga bi bilo krajnje vrijeme da se svi skupa pokupe i da odu doma u Sloveniju! To bi bio znak međudržavnog prijateljstva i uvažavanja!

Kako god, arbitražna presuda Hrvatske se ne tiče, ali daje odličan vjetar u leđa za daljnje razgovore sa Slovenijom kad Slovenci ohlade glave. Jer oni presudu ne mogu primijeniti jednostrano. Znači, kad se slegne prašina, morat će sjesti sa susjedima i razgovarati o konačnom dogovoru. Nema alternative.  

  

Komentara 54

LO
lojtra1
10:58 30.06.2017.

I meni je zapala za uho jedna "logičnost" pri čitanju presude koju sam pratio na TV SLO1. Sv. Gera je Hrvatski teritorij ali sud NEMA nadležnost narediti Sloveniji da makne vojsku. Dimnik JE Hrvatski teritorij a sud IMA nadležnost odrediti Hrvatskoj "kreativni" režim uporabe tog područja. Kako to?

Avatar avecezar
avecezar
10:51 30.06.2017.

Svejedno mislim da trebamo po hitno dignuti tuzbu protiv ovog sastava arbitraze za tesko krsenje pomorskog prava. Tuzbu voditi u medunarodnom sudu morskog prava u Hamburgu. Sa pozitivnom presudom tog suda idemo sa slovenijom na medunarodni sud na rjesavanje granice. Odvojiti kopnenu i morsku granicu u odvojenim slucajevima da se ne trguje teritorijem. Unajmiti top svjetske pravnike i jednom zauvijek rjesiti ovo mucenje pravedno i kulturno u ocima svijeta. Takav postupak onda i sa drugim susjedima. Inace ostajemo balkanska zemlja u izolaciji i ucjenama

LO
lojtra1
11:05 30.06.2017.

Vrlo je važno i primjetiti eksplicitno izrečen zaključak da slovenija NEMA dodir s otvorenim morem nego joj hrvatska treba omogućiti takav i takav koridor da do njega dođe. Definitivno Slovenija nije pomorska zemlja niti je luka Kopar otvorena luka! Unatočč svim ustupcima i navlačenjima u zaljevu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije