Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠĆE ZA 2022.

Hrvatska skočila za četiri mjesta po indeksu privatnog bogatstva. Građani troše 1.778 eura mjesečno

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
01.05.2023.
u 16:46

Hrvatska se tako u istraživanju za 2022. godinu našla na 28. mjestu, u odnosu na 32. mjesto na kojem je bila 2021. godine, što ju je pozicioniralo iznad država poput Slovačke, Latvije, Mađarske i Rumunjske

U istraživanju varšavskog Poduzetničkog Instituta (WEI) Hrvatska se 2022. u odnosu na godinu ranije popela za četiri mjesta, gledano po indeksu bogatstva nacija (WNI). Hrvatska se tako u istraživanju za 2022. godinu našla na 28. mjestu, u odnosu na 32. mjesto na kojem je bila 2021. godine, što ju je pozicioniralo iznad država poput Slovačke, Latvije, Mađarske i Rumunjske. 

Ovaj indeks inače se temelji na odvojenom izračunu privatnog i javnog trošenja - javno bogatstvo ocjenjuje se na osam područja u koje spadaju vojni potencijal, visoko obrazovanje, javni transport i unutarnja sigurnost, dok se privatno bogatstvo iskazuje putem razine godišnje potrošnje građana.

U slučaju Hrvatske, privatna potrošnja iznosi 21346,60 eura godišnje, što je 1778 eura mjesečno. Što se tiče javnog trošenja, Hrvatska najbolje kotira u području unutarnje sigurnosti, visokog obrazovanja i vojnog potencijala, dok je najgore ocijenjena u području zdravstva i stanju okoliša. Na ovoj ljestvici WEI-a, u 2022. godini najveće je privatno bogatstvo zabilježeno u Irskoj, i to 87.869 dolara godišnje, dok nakon nje slijede Švicarska, SAD i Norveška.

Institut je također zabilježio među EU zemljama kako je pad privatne potrošnje zabilježen u zapadnim državama, dok je u istočnim državama zabilježeno povećanje potrošnje. '' Najveća gospodarstva EU izgubila su u odnosu na 2020.: Njemačka 2,1 bod (2,2%), Francuska 3,4 boda (4,2%), a Italija 0,7 boda (0,9%). S druge strane, čini se da su istočnoeuropske zemlje, barem u ekonomskom smislu, iza sebe ostavile epidemiju COVID-19'', navodi se, uz iznimku Češke.

''Indikacije WNI ovoga puta odgovaraju stanju s početka 2022. godine, odnosno trenutku oporavka od epidemije COVID-19. Stoga ih je zanimljivo usporediti s prvim izdanjem indeksa koji je prikazivao stanje uoči pandemije; tako se može vidjeti kako su se gospodarstva ispitana u prvoj i sadašnjoj studiji (tj. zemlje EU-a i UK) nosila s globalnom socio-ekonomskom krizom'', navodi se.

>> VIDEO Andrej Plenković: Svi koji žive u Hrvatskoj trebaju uživati sva prava i osjećati se dobro

Komentara 4

JU
juma
23:30 01.05.2023.

Svakoga dana sve više napredujemo. Ostavili smo iza sebe već nekoliko EU država, a AP je danas najavio kako će dogodine biti još bolje.

T2
Tomo_20
22:26 01.05.2023.

To trose hadejzeovci ali na dan!!

BR
Bronca
09:16 02.05.2023.

Prosječna plaća u Hrvatskoj je ispod 1.000 eura. Kako je onda moguće da hrvatska kućanstva troše 1.778 eura mjesečno u prosjeku? Netko je bio pijan u toj ekipi koja je to izračunala. A možda su se svi nažderali poljske votke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije