Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obveznice

Linić po bankarima: Kamate moraju biti niže, poput onih u Uniji

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.12.2013.
u 19:47

Za nekoliko dana Vlada bi trebala predstaviti novi paket reformi pa će ministar nove mjere uklopiti u proračun

Ministar financija Slavko Linić priprema Zakon o kamatama koji bi trebao detaljno regulirati formiranje kamata i pojeftiniti potrošačke kredite. Cilj je zakona urediti tržište i srušiti kamate za oko 1 posto.– Želja nam je da u Hrvatskoj vodimo brigu da nema velikih razlika u bankarskom sustavu između samih kamata, a druga nam je želja da te kamate na neki način što više približimo kamatama u zemljama Europske unije – rekao je Linić. Zbog visokog rizika zemlje Hrvatska i ne može previše smanjivati kamatne stope na kredite, ali kada bi se, kao u nekim zemljama izvan monetarne unije, kao referentna stopa počela primjenjivati ona Europske središnje banke, onda bi kamate bile znatno niže.

Iz Ministarstva financija najavili su i nadzore u bankama zbog kredita plasiranih u nekretninske tvrtke. Žele naime ispitati zašto banke nisu pokrenule stečajeve nad tvrtkama koje nisu u mogućnosti platiti svoje dugove, a moguće je i da će banke zbog takvih propusta dobiti i kazne.U Ministarstvu objašnjavaju da banke nisu “reorganizirale” svoje bilance kao što su trebale te da takva praksa nakon pet godina krize mora prestati. Osim novih zakona i inspekcija Linić se mora baviti i rebalansom koji najavljuje za kraj veljače.

Za nekoliko dana Vlada bi trebala predstaviti novi paket reformi pa će Linić nove mjere uklopiti u proračun. Kako ne bi novcem od američke obveznice krpao rupu nastalu zbog fijaska privatizacije HPB-a, Vlada će uzeti 200 milijuna eura mostnog kredita, dok se o domaćoj obveznici zasad šuti iako je najavljena za kraj godine.

>>Što nas čeka: Zaduživanje, deficit i samo naznake oporavka

>>Cijena duga – iz smeća padamo u pakao

Komentara 20

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
13:28 20.12.2013.

svi "vjeruju" liniću, a nitko ne pita gdje isparavaju te milijarde !!!! niti traga od nijedne za koju se zadužio !

ST
story
15:00 20.12.2013.

dali su točne tvrdnje da je prodano zlato iz narodne banke i da je prije 90tih iznešeno ilegalno 17,5 milijardi dolara od strane tadašnjih soc.tajkuna čija dječica danas glume poduzetnike?........

Avatar million
million
13:41 20.12.2013.

Plan 21 , birali ste , gledajte ili izadjite i zaustavite pljacku vase drzave i vaseg dzepa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije