Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Orban objavio da Srbiju treba primiti u EU, naše Ministarstvo: Ne dijelimo te stavove

Hrvatska inzistira na proširenju koje se temelji na dosljednom ispunjenju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata. To vrijedi za sve države aspirantice na članstvo, pa tako i za Srbiju, kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova
30. lipnja 2021. u 19:00 61 komentara 8583 prikaza
Viktor Orban i Andrej Plenković
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U Bruxellesu grade takvu super državu za koju nitko nije dao ovlaštenje. Mi kažemo "ne" europskom carstvu. Također, Srbiju treba primiti u EU, glase dva od sedam poprilično raznolikih i pojednostavljenih prijedloga o budućnosti EU koje je mađarska vlada, u obliku oglasa, objavila u hrvatskim medijima. No Hrvatska, koja do sad nije javno iznosila kritike na račun Mađarske, ovoga puta se javno distancira i se ne slaže s njihovim stavovima - Hrvatska želi veću povezanost, a Srbija će u EU kad ispuni uvjete.

Zagreb: Susret predsjenika Milanovića i predsjednika Sj. Makedonije Pendarovskog NAKON SASTANKA Milanović: Mađarska danas ne bi bila primljena ni na briselski aerodrom, a kamoli u EU

Mađarska, koja je posljednjih godina, a posebice posljednjih tjedana na udaru Bruxellesa i dijela - uglavnom zapadnih - članica, što zbog kritika na račun vladavine prava, neovisnosti sudstva, ljudskih prava i tretmana migracija i migranata, ovim, očito, daje svoj odgovor na te optužbe, ali i projicira drugačiji model Unije, puno manje integriran i s manjim ovlastima Bruxellesa. Integracija je, kažu, sredstvo, a ne sama sebi svrha te iz temeljnih ugovora EU treba brisati navode o "sve tješnjem povezivanju".

Odluke "trebaju donositi izabrane vođe, a ne međunarodne nevladine organizacije", udarili su Mađari i na nevladin sektor koji su, barem u svojoj državi, "pročistili" od nepodobnih. Prema njima, snagu europske integracije daju zajednički gospodarski uspjesi, a ako to nije slučaj, to znači kraj EU. Sljedeće desetljeće će, predviđaju Mađari, biti razdoblje opasnih izazova - ugroze od masovnih migracija i pandemije te treba zaštititi stanovnike. Također, treba vratiti europsku demokraciju Europskom parlamentu koji se pokazao "slijepom ulicom: zastupa vlastite ideološke i institucionalne interese. U posljednjoj točci progala, u kojem su izmiješane razne teme, Mađarska vrlo jasno navodi: Srbiju treba primiti u članstvo u EU.

First day of the European Union summit in Brussels zbog prava LGBT-a Viktor Orban oštro ukoren na sastanku na vrhu EU: 'Prekoračio je crvenu crtu'

No hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ovoga puta jasno kaže "ne" ovakvoj mađarskoj viziji.

- Glede budućnosti Europe, ne dijelimo simplificirane stavove koje prenose oglasi - naše ideje i stremljenja u pogledu Europske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar europske obitelji. Što se tiče procesa proširenja EU,  Hrvatska inzistira na proširenju koje se temelji na dosljednom ispunjenju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata. To vrijedi za sve države aspirantice na članstvo, pa tako i za Srbiju - kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • cigrovski.darko:

  Za sada je Rusija uspjela, Ima simpatije Mađarske, Crne Gora je prešla na srpsku stranu, a i kod nas se vjetrovi osjećaju.

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Još nije sazrelo vrijeme da EU primi u svoje članstvo neke od plemena

 • mladaklada:

  Nisam siguran treba li se Srbija ovome veseliti. Mađari su to uzeli kao klip koji će ubaciti u EU kotače, dobro im je došlo, jer znaju da će tu biti velikih prijepora, a oni, kao, nemaju ništa s tim.