Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska prva u Europi ima Čuvare rijeka - zaštitnike tekućica

Čuvari rijeka svakodnevno u čamcima nadziru 470 kilometara toka Mure, Drave i Dunava kroz našu zemlju
07. travnja 2012. u 08:59 9 komentara 8 prikaza
čuvari rijeka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Pred sve učestalijim krađama šljunka i pijeska, malverzacijama u upravljanju vodnim gospodarstvom, devastacijom obale, odbacivanju smeća, krivolovu, nerijetko i dinamitom, od početka ove godine bori se šest hrvatskih čuvara rijeka – koji čine jedinstven domaći projekt kojega će prema najavama, s toplom dobrodošlicom preuzeti Europska unija i prije no što postanemo punopravna članica.

Nadzor 470 km tekućica 

Čuvari rijeka su iznimno hrabra, ali i iznimno malobrojna ekopostrojba od šest zaljubljenika u očuvan čovjekov okoliš iz različtih udruga i gradova, a koji će noseći uočljive odore zaštitinika  tekućica svakodnevno u čamcima nadzirati  470 kilometara toka Mure, Drave i Dunava kroz našu zemlju na međusobno podijeljenim dionicama kod Čakovca, Varaždina, Virovitice i Osijeka.

Svaka ekipa na terenu ima svoj čamac, “naoružani” smo dalekozorima, fotoaparatima i gps uređajima. Svakodnevno ćemo nadzirati svoje dionice te sve nepravilnosti prijavljivati  nadležnim službama u Hrvatskoj, ali i u Europskoj Uniji, približio je rad Čuvara rijeka Tibor Mikuška, koji će biti nadležan za nadzor dionice na rijeci Dravi od Donjeg Miholjca pa do njezinog ulijevanja u Dunav kod Aljmaša u Osječko baranjskoj županiji.

Prijetnje na terenu

Ovaj ekološki projekt inicirala je Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wildlife Found) s vrlo ambicioznim ciljem.
Prvi puta u Hrvatskoj grupa ljudi koja se brine  o rijekama udružila kako bi obilazila redovito teren i na vrijeme uočila moguće prijetnje na njemu, pa ako je potrebno i djelovala protiv njih, pojasnila je Olga Jovanović, asistentica za projekte voda pri WWF-ovom programu u Hrvatskoj.

Osim što će budnim okom motriti na sve nepravilnosti na hrvatskom terenu, a koje su doista brojne, Čuvari rijeka pazit će i na obale u Sloveniji, Mađarskoj te Srbiji, o čemu će također izvijestiti nadležne službe tamošnjih država. Dodatna motivacija svakako leži I u činjenici da je ovaj projekt nominian pri UNESCO-u, a dijelit će ga pet zemalja regije (Austrija, Slovenije, Hrvatska, Srbija i Mađarska) kako bi očuvali prekogranični rezervat biosfere Mure, Drave i Dunava.

Prikupljanje podataka

Posla imamo jako puno, a nas je malo, no ne sumnjamo da ćemo doprinijeti uspjehu projekta, smatra Mikuška, koji se višegodišnjim djelovanjem na zaštiti tekućica doista nagledao brojnih nepravilnosti u upravljanju vodnim gospodarstvom.

Naše djelovanje bit će usmjereno i na uzimanje podataka o biološkoj raznolikosti, ali i ostalih informacija za znanstvena istraživanja, pojasnio je jedan od šest hrabrih čuvara rijeka. Svi prikupljeni podaci kako o lošim pojavama, tako i onim dobrim bit će objedinjeni kako bi se dodatno pomoglo zaštiti tokove rijeka Mure, Drave i Dunav kroz našu zemlju.

Čuvari rijeka su predstavnici nevladinih organizacija Zeleni Osijekm Zeus, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Franjo Košćec, Prirodoslovno društvo Drava i Baobab.

 

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar GERO2
  GERO2:

  Naravno kad drzava ne ulaze u proizvodnju da bi zaposljavali,moraju negdje zaposliti pa je tako najlakse zaposliti na drzavne jasle,i tako dokazati svoju nesposobnost.

 • Avatar kravata
  kravata:

  nepotrebna radna mjesta koga če uhvatit možda kakvu sirotinju kojoj treba par kubika.

 • -obrisani-:

  Samo nizvodno nikad uzvodno ...