Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci o izvozu

Hrvatska prodala oružja i vojne opreme za 200 milijuna dolara

oružje
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
03.01.2015.
u 09:00

Oružje i vojnu opremu izvozimo i na najzahtjevnija tržišta u svijetu

Nakon što su odlični podaci o rastu hrvatskog izvoza naoružanja i vojne opreme stigli iz Hrvatske gospodarske komore, državna agencija za izvoz/uvoz oružja Alan objavljuje još bolje i preciznije rezultate. U 2013. iz Hrvatske je izvezeno oružja i vojne opreme za znatno više od 142 milijuna američkih dolara – za gotovo 200 milijuna dolara. Direktor agencije Ivica Nekić naglašava da se "radi uglavnom o novoproizvedenom naoružanju i vojnoj opremi koja zadovoljava najzahtjevnije svjetske standarde, a dokaz tomu su izvozne destinacije i kupci iz niza najrazvijenijih zemalja ili zemalja koje kupuju samo najbolje i najskuplje proizvode".

Pola izvoza u SAD

Tako RH oko 50% vrijednosti vojnog izvoza plasira na tržište SAD-a gdje je karlovački HS Produkt samo u 2013. izvezao gotovo pola milijuna pištolja (490.000), različitih vrsta i kalibara. U tvrtki potvrđuju da u zadnje tri godine izvoze u SAD pištolja u vrijednosti većoj od 100 milijuna dolara godišnje. To ih svrstava na svjetski vrh proizvođača pištolja, a osim u SAD, izvoze ih još u Austriju, Bangladeš, BiH, Crnu Goru, Češku, Čile, Egipat, Estoniju, Filipine, Grčku, Irak, Italiju, Južnoafričku Republiku, Jordan, Kazahstan, Kolumbiju, Kosovo, Kuvajt, Letoniju, Mađarsku, Maleziju, Maltu, Namibiju, Nizozemsku, Njemačku, Peru, Poljsku, Rumunjsku, Saudijsku Arabiju, Slovačku, Sloveniju, Švedsku, Švicarsku, Tunis, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate. U HS-u očekuju da će uskoro početi ugovarati velike poslove i za izvoz kvalitetne VHS jurišne puške. Već se nalazi u naoružanju RH i Iraka, no prave rezultate očekuju kad krene serijska proizvodnja VHS 2, poboljšane inačice puške. Osim toga, iz RH raste izvoz snajpera, ručnih bacača granata, strojeva za razminiranje, vojničkih čizama, patrolnih čamaca i brodova razne namjene.

Naoružane vojske

Druga "zvijezda" hrvatskog vojnog izvoza ludbreška je tvrtka Šestan-Busch, za koju Alan također objavljuje konkretne podatke za 2013. Napominju da je ovaj izvoz postignut u vrlo zahtjevnoj konkurenciji na svjetskom tržištu uz ulaganje izuzetnih napora u marketingu i realizaciji poslova pa je "tvrtka Šestan tijekom 2013. izvezla oko 60.000 kaciga u šesnaest zemalja". Ukupno je do sada tvrtka proizvela i izvezla više od 600.000 kaciga u više od 50 zemalja. Vodstvo tvrtke najavljuje novi proboj na svjetsko tržište. Ugovorili su, naime izvoz 160.000 kaciga za Irak. Proizvodit će ih idućih 20-ak mjeseci, a posao vrijedi oko 120 milijuna eura!

Ovakvim rezultatima ponosni su i u Alanu te kažu da se ovolikim količinama oružja i opreme može naoružati "nekoliko vojski u ratnom sastavu". Inače, na proizvodnji navedenog naoružanja i opreme izravno je bilo angažirano petnaestak tvrtki i nekoliko tisuća zaposlenika sa znatnim brojem kooperanata, uslužnih tvrtki i njihovih zaposlenika. U Alanu potvrđuju trend uzleta vojne industrije. U odnosu na 2011., dvije godine poslije izvoz je porastao – 90 posto.

Komentara 48

Avatar Idler 3
Idler 3
09:15 03.01.2015.

Hajd nek i mi nekaj izvezemo, svaka čast i iskrena čestitka.

BA
balic
10:08 03.01.2015.

Pazi samo mudronja,proizvodimo oruzje sa kojim netko ubija ljude..Tko je proizveo oruzje kojim su nasi ljudi ubijani?Recite mi zemlju koja ne proizvodi oruzje i na njemu zaradjuje.Kako bi mi bili sretni da smo imali oruzje devedesetih da se jos bolje obranimo od agresora,prema tome oruzje sluzi i u samoobranu a ne ratovanje.

Avatar Aristarh
Aristarh
09:43 03.01.2015.

Sjetite se embarga, otetog oružja ONO i snalaženja oko nanaoružavanja HV. Sad ga imamo i za izvoz. Baš lijepo. Napredujemo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije