Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PUT IZABRANA

Hrvatska pobijedila Rusiju u utrci za mjesto u Vijeću za ljudska prava UN-a

UN
Foto: Reuters/PIXSELL
28.10.2016.
u 19:28

Vijeće koje broji 47 članova popunjava se po regionalnom ključu

Hrvatska je danas na izborima na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda za samo dva glasa "pobijedila" Rusiju i po prvi put je izabrana za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a, međuvladinog tijela unutar sustava UN-a, odgovornog za promicanje i zaštitu ljudskih prava, rješavanje situacije kršenja ljudskih prava te davanje preporuka.

Vijeće koje broji 47 članova popunjava se po regionalnom ključu - za dva mjesta rezervirana za istočnu Europu natjecale su se Hrvatska, Mađarska i Rusija. Mađarska je od 193 zemalja članica UN-a dobila čak 144 glasa, Hrvatska njih 114, a Rusija 112 i time je ta država prvi put od 2006. izgubila mjesto u Vijeću. Više od 80 humanitarnih organizacija tražilo je prije glasovanja od zemalja članica UN-a da ne prihvate Rusiju za članicu Vijeća zbog njezine uloge u Siriji.

Izbor Republike Hrvatske u ovaj cijenjeni forum predstavlja značajan uspjeh i rezultat je njenog međunarodno prepoznatog angažmana u promicanju  plemenitosti ideje o zaštiti ljudskih prava – "za sve ljude, u svim okolnostima i bez diskriminacije",  poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

>> Novi šef UN-a najviše uživa u operi "do daske"

Komentara 6

HE
hellen3353
20:02 28.10.2016.

Bravo!

RI
rijecanin84
22:35 28.10.2016.

auuuu veliki uspjeh. Pobijediti Rusiju za mjesto u Vijecu za ljudska prava? To je kao da Indija pobijedi Palau u kriketu😂😂

VE
veranverko
23:32 28.10.2016.

Hahahahahahahahahahahahahahahahaha ljudska prava u Hrvatskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije