Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MVEP: Referendum je neodgovoran čin koji može destabilizirati BiH i jugoistočnu Europu

"Republika Hrvatska zalaže se za opstojnost, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine"
26. rujna 2016. u 15:11 7 komentara 562 prikaza
Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Kao potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini Republika Hrvatska drži neprihvatljivim jučer održani referendum u entitetu Republike Srpske suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, poručili su danas iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"Radi se o neodgovornom činu koji ima potencijal destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i šire područje jugoistočne Europe. Republika Hrvatska zalaže se za opstojnost, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, u kojoj su sva tri naroda ustavotvorna i ravnopravna", navodi se u priopćenju.

MVEP dodaje kako Republika Hrvatska Hrvatima u Bosni i Hercegovini jamči i jamčit će na temelju svoga Ustava osobitu skrb i zaštitu.

"Republika Hrvatska snažno podržava i pomaže približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u Europskoj uniji. To je najbolji jamac za ostvarivanje trajne i održive stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine", zaključuje MVEP.

>> Dubravka Šuica: Referendum nije trebalo održati, unosi se dodatni nemir u BiH

>> EU: Referendum u RS nije pravno valjan

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Šokac1:

    Naše Ministarstvo vanjskih poslova opet se maksimalno trudi da ne bi "uzrujalo" Srbe. Ta recite već jedamput "Bobu bob, a popu pop" ! U najbližem susjedstvu Hrvatske, odnosno EU-a događaju se vrlo opasne stvari izazvane drskom samovoljom separatističkih srpskih "vlasti", ... prikaži još! ignoriranje odluke ustavnog suda jedne suverene države, latentna prijetnja njezinim raspadom...... Slovenija je svojom izjavom glede referenduma (nota bene, promptno, a ne post festum poput nas) postupila europski, decidirano i bez zadrške prema bilo kome. Zašto i mi za to nemamo hrabrosti ?

  • Malenkost:

    Dodiku je Putin dao "zeleno" za Referendum. Kuha se vruca juhica. Da li ce puhanje pomoci ili ce se opariti oni koji je trebaju pojesti? Srbi su samo jedna opcija Putina kako Evropi dati indirektno pljusku. Igraju li Srbi ovdje ... prikaži još! samo ulogu pijuna kojeg ce velemajstor zrtvovati? Cudno u sto se uvlace. Mogli bi strasno izgubiti. Kao da im nije dosta. Vruca vremena na balkanu. Nista se nije promijenilo. Balkan ostaje Balkan.

  • Sandzaklija:

    Hrvatska je miljama ispred Srbije!!!