Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatska postala članicom NATO-a

01.04.2009.
u 16:35

Čestitamo Hrvatskoj na dovršetku ratifikacijskog procesa uoči 60., obljetničkog summita NATO-a na kojemu ćete potkraj tjedna zauzeti svoje mjesto kao nova članica Saveza!

27. članica
Tim je riječima James B. Steinberg, zamjenik državne tajnice Hillary Clinton, jučer ujutro u State Departmentu, na svečanosti uručivanja hrvatskih ratifikacijskih dokumenata, veleposlanici Kolindi Grabar-Kitarović potvrdio da je Republika Hrvatska i službeno postala punopravnom članicom Sjevernoatlantskog saveza. Hrvatska je primljena u NATO točno u 9.47 sati po američkom vremenu jer je pozvana prije Albanije da preda instrumente o ratifikaciji.

Steinberg je, čestitajući hrvatskom državnom vrhu i narodu, istaknuo da je naša zemlja zaslužila biti 27. članica NATO-a. Instrumenti o ratifikaciji našeg članstva koje je prihvatio Hrvatski sabor stigli su diplomatskom poštom prije nekoliko dana u Washington i bili su strogo čuvani do jučer ujutro.

Protokol o proširenju
Nakon što su u ponedjeljak Portugal i Slovenija uručili američkoj vladi kao depozitaru Atlantske povelje nacionalne instrumente ratifikacije kojima je odobren Protokol o proširenju NATO-a na Hrvatsku i Albaniju, nestale su sve prepreke da naša zemlja bude primljena u tu vojno-političku organizaciju. Veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je Americi i svim državama članicama NATO-a koje su potpisale ratifikacijske ugovore te naglasila “da je sretna i ponosna što joj je pripala čast biti sudionikom tog povijesnog događaja koji je bio jedan od najvažnijih ciljeva hrvatske Vlade”.

Hrvatski ratifikacijski dokumenti spremljeni su tamo kamo sada pripadaju jer se po statutu NATO-a, prihvaćenom 4. travnja 1949., čuvaju u Americi. Hrvatskom državnom vrhu i diplomaciji preko veleposlanstva u Washingtonu stižu čestitke od američke administracije i brojnih veleposlanika drugih zemalja. U Strasbourgu i Kehlu 3. i 4. travnja na 60. summitu NATO-a bit će predsjednik Mesić i premijer Sanader kojima je glavni tajnik Jaap Hoop Scheffer već uputio poziv.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije