Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor

Hrvatska poslala notu Sloveniji i UN-u: Arbitražni sporazum za nas više ne vrijedi

arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
31.07.2015.
u 07:50

Slovenija je obaviještena "da su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredbi Sporazuma o arbitraži od Republike Slovenije

Hrvatska je, doznajemo, poslala službenu notu Sloveniju, ali i glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, koji je čuvar Sporazuma, da za nju od četvrtka više ne vrijedi Sporazum o arbitraži.

Slovenija je obaviještena "da su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog  bitne povrede odredbi Sporazuma o arbitraži od Republike Slovenije, sukladno pravilima Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora".

U svojoj notifikaciji Republika Hrvatska je naznačila povrede počinjene od slovenske strane zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni.

Hrvatska je ujedno obavijestila Sloveniju da od četvrtka prestaje s primjenom Sporazuma o arbitraži te da je o svojoj notifikaciji obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, koji je depozitar Sporazuma o arbitraži.

>>Bi li Europska komisija zadovoljila uvjete 23. poglavlja?

>> 'Sud je imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio mora' 

>>Bruxelles Hrvatskoj: Vaše povlačenje iz arbitraže neće imati nikakva učinka!

Komentara 99

KA
kafka
08:16 31.07.2015.

Bravo! . . . . Tko se boji primjene međunarodnog prava u ovom sporu? . . . . . . EU komisija se ponaša neeuropski i runira ugled Europe. Sramota!

HR
hromcan
08:05 31.07.2015.

Svejedno je što mislu EK ili Slovenija koja je uz blagslov EK htjela aneksirati naše more.

DU
Deleted user
08:14 31.07.2015.

Izjave slovenskih stručnjaka međunarodnog prava - Sancin (Slovenija je kršila pravila arbitraže), Pogačnik (Slovenija se mora ispričati Hrvatskoj i radi se o skandalu međunarodnog prava), Trstenjak (Slovenija je ozbiljno prekršila pravila arbitraže i govorim to da me ne bi sin kasnije pitao zašto sam bila tiho tada) - govore same za sebe. Prvo je Slovenija bezočno varala, a kasnije, kao reakcija na nepoštene radnje slovenskog arbitra, slovenske diplomatkinje i Erjavca samog (koji se u nekoliko navrata hvalio medijski ishodom) je došlo do napuštanja arbitražnog procesa. Sada je ražanj spreman, ali zec utekao! Treba preimenovati Ljubljansku aveniju u Zagrebu u Avenija lajavog Erjavca, a onu cestu koju vodi na Jakuševac - ulica Sokoleca. "Sokoli" iz Slovenije nam spasili ozemlje... Najljepša im dala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije