Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska poslala notu Sloveniji i UN-u: Arbitražni sporazum za nas više ne vrijedi

Slovenija je obaviještena "da su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredbi Sporazuma o arbitraži od Republike Slovenije
31. srpnja 2015. u 07:50 99 komentara 9614 prikaza
arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska je, doznajemo, poslala službenu notu Sloveniju, ali i glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, koji je čuvar Sporazuma, da za nju od četvrtka više ne vrijedi Sporazum o arbitraži.

Slovenija je obaviještena "da su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog  bitne povrede odredbi Sporazuma o arbitraži od Republike Slovenije, sukladno pravilima Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora".

U svojoj notifikaciji Republika Hrvatska je naznačila povrede počinjene od slovenske strane zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni.

Hrvatska je ujedno obavijestila Sloveniju da od četvrtka prestaje s primjenom Sporazuma o arbitraži te da je o svojoj notifikaciji obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, koji je depozitar Sporazuma o arbitraži.

>>Bi li Europska komisija zadovoljila uvjete 23. poglavlja?

>> 'Sud je imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio mora' 

>>Bruxelles Hrvatskoj: Vaše povlačenje iz arbitraže neće imati nikakva učinka!

Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa
NOVE RESTRIKCIJE
Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • kafka:

    Bravo! . . . . Tko se boji primjene međunarodnog prava u ovom sporu? . . . . . . EU komisija se ponaša neeuropski i runira ugled Europe. Sramota!

  • hromcan:

    Svejedno je što mislu EK ili Slovenija koja je uz blagslov EK htjela aneksirati naše more.

  • lud-at-zbunjen:

    Izjave slovenskih stručnjaka međunarodnog prava - Sancin (Slovenija je kršila pravila arbitraže), Pogačnik (Slovenija se mora ispričati Hrvatskoj i radi se o skandalu međunarodnog prava), Trstenjak (Slovenija je ozbiljno prekršila pravila arbitraže i govorim to da me ne bi sin ... prikaži još! kasnije pitao zašto sam bila tiho tada) - govore same za sebe. Prvo je Slovenija bezočno varala, a kasnije, kao reakcija na nepoštene radnje slovenskog arbitra, slovenske diplomatkinje i Erjavca samog (koji se u nekoliko navrata hvalio medijski ishodom) je došlo do napuštanja arbitražnog procesa. Sada je ražanj spreman, ali zec utekao! Treba preimenovati Ljubljansku aveniju u Zagrebu u Avenija lajavog Erjavca, a onu cestu koju vodi na Jakuševac - ulica Sokoleca. "Sokoli" iz Slovenije nam spasili ozemlje... Najljepša im dala!