Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK protiv odluke sabora

Bruxelles Hrvatskoj: Vaše povlačenje iz arbitraže neće imati nikakva učinka!

Jean Claude Juncker i Frans Timmermans
Foto: DPA/PIXSELL
30.07.2015.
u 10:10

Izvor iz Komisije: Arbitraža će se nastaviti, Arbitražni sud donijet će odluku

        Europska komisija svrstala se jučer izravno protiv hrvatske Vlade i Sabora poručivši da će se arbitražni postupak između Hrvatske i Slovenije nastaviti bez obzira na odluku o povlačenju Hrvatske ne samo iz toga postupka nego i iz čitavog Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

– Vaše povlačenje neće imati nikakva učinka, Arbitražni sud donijet će odluku – rekao nam je jučer jedan izvor iz Komisije.

“Kakvo prisluškivanje!?”

– Razumijemo zabrinutost hrvatskih vlasti, no Komisija je, u pismu koje je njezin potpredsjednik Frans Timmermans uputio potpredsjednici hrvatske Vlade Vesni Pusić, izrazila zabrinutost zbog namjere Hrvatske da se jednostrano povuče iz Arbitražnog sporazuma – rekla je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva na podnevnom brifingu za novinare u Bruxellesu. Dok je davala tu izjavu, u Saboru je još trajala rasprava i nije se još dogodilo glasovanje.

– Europska komisija očekuje od Hrvatske, kao što bismo očekivali i od Slovenije, da se drži svojih obveza i nastavi podržavati arbitražni postupak. Da budemo jasni: čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje, arbitraža će se nastaviti. Ne vidimo valjanu alternativu arbitražnom postupku i snažno pozivamo Hrvatsku da ostane u njemu – dodala je glasnogovornica.

Neslužbenim kanalima dobili smo uvid u pismo koje je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans prekjučer poslao prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić i u njemu smo vidjeli da se spominje ista rečenica koju je citirala glasnogovornica: Komisija očekuje od Hrvatske da se drži obveza i nastavi podržavati arbitražu.Mnogi u Hrvatskoj ostali su šokirani stavom Komisije.

– Savjetovao bih Europskoj komisiji da se u sporu između dvije države članice EU u budućnosti suzdrži od davanja izjava koje mogu odati dojam da su pristrani, kao što je to slučaj u ovoj izjavi – rekao je HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković. Komentirao je i dio izjave koju je glasnogovornica EK dala prekjučer, kad je rekla da se radi o “navodnom skandalu s prisluškivanjem”.

– Sama činjenica da to predstavljaju kao aferu prisluškivanja, a ne aferu manipuliranja Arbitražnim sudom, govori da se nisu dovoljno upoznali s činjenicama – kaže Plenković.

Ugledni njemački europarlamentarac Elmark Brok u izjavi za Večernji list kaže kako je jasno da su “Slovenci pokušali izigrati (arbitražni) proces”, no također ga zabrinjava i nedostatak dijaloga između Zagreba, Ljubljane i Bruxellesa nakon izbijanja afere.

– Hrvatska, Slovenija i Europska komisija u ovom trenutku uopće ne razgovaraju. To me zabrinjava – kaže Brok.

– Imam razumijevanja za hrvatski stav jer Slovenija je pokušala nasamariti proces. No mislim da je trebalo razgovarati, sve tri strane trebale su razgovarati prije nego što je donesena odluka Sabora – dodaje taj europarlamentarac, kojega mnogi u Bruxellesu smatraju bliskim i predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Jakovčić: Neće biti lako

Ivan Jakovčić, IDS-ov europarlamentarac, nije iznenađen stavom Komisije jer je, kako kaže, od početka tvrdio da izlazak iz arbitraže neće biti nimalo jednostavan ni lak.

– Kao što je jednoglasna odluka Sabora bila očekivana, tako je i stav EK očekivan. Mislim da svi trebaju cijeniti odlučnost Sabora koji je poslao jasnu političku poruku, ali istovremeno treba uzeti u obzir sve realne političke odnose, mogućnosti i prepreke koje su pred nama. Nitko od ključnih europskih političara neće lako odustati od uloge haaške arbitraže ili Haaškoga suda jer on nadilazi hrvatsko-slovenske odnose – kaže Jakovčić.

Po njemu, vrlo je izvjesno da će arbitražni postupak biti nastavljen i da će se možda i donijeti konačna arbitražna odluka.

– To bi nas moglo dovesti u kompliciranu pravno-političku situaciju. Nadam se da neće doći do ozbiljnih konfrontacija između Bruxellesa i Zagreba. To nikome ne bi koristilo. Hrvatska ima pravo na odluku koju je Sabor donio, a Vlada ima obavezu ispunjavati odluke parlamenta. Ulazimo u jedan dugotrajniji politički proces koji je neizvjestan i u kojemu su moguće razne nove odluke. Pozivam na mudrost – dodaje Jakovčić. 

>> Sabor usvojio odluku o raskidanju Arbitražnog sporazuma 

>> Erjavec: Nadam se da Hrvati znaju da se arbitraža ne može zaustaviti

Komentara 268

Avatar comparator
comparator
10:27 30.07.2015.

Evropska unija je prolazna ,a Hrvatska vječna !

GI
gismund
10:26 30.07.2015.

marš bando europska skupa s janezima lopinama!

TR
Trnjanec
10:16 30.07.2015.

Možete nam da ne kažem što.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije