Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krstičević u Poljskoj:

'Hrvatska i Poljska su bratske zemlje koje dijele mnogo zajedničkih vrijednosti'

Damir Krstičević
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/5
27.12.2017.
u 16:44

I Krstičević, a potvrdio je to i poljski ministar, već u siječnju doći će do  susreta predstavnika hrvatskog najvećeg proizvođača oružja HS produkta iz  Karlovca i tvrtke Lucznik iz Radoma.

Prvog dana službenog posjeta Poljskoj i Litvi potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević s izaslanstvom susreo se u Krakowu u Republici Poljskoj s poljskim ministrom obrane Antoniem Macierewiczem, izvijestili su iz MORH-a.

Ovo je drugi službeni susret dvaju ministara ove godine i potvrda prijateljskih odnosa Hrvatske i Poljske, navode iz Ministarstva. Ministri Krstičević i Macierewicz u Krakowu su potvrdili izvrsnu bilateralnu suradnju dviju zemalja i najavili potpisivanje Sporazuma o unaprjeđenju obrambene suradnje u prvom kvartalu 2018. godine u nekoliko područja, prvenstveno suradnji obrambenih industrija, specijalnih snaga, zajedničkih vježbi i obuke poljskih i hrvatskih Oružanih snaga te suradnji na području izobrazbe i edukacije pripadnika poljskih i hrvatskih oružanih snaga.

Damir Krstičević
1/45

"Potvrda hrvatskog prijateljstva i solidarnosti s poljskim narodom"

Republika Poljska jedan je od najznačajnijih europskih partnera i saveznika Republici Hrvatskoj u području obrane. Tom prilikom, ministar Krstičević istaknuo je: "Ovaj posjet, kao i NATO misija u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici u Poljskoj, potvrda je hrvatskog prijateljstva i solidarnosti s poljskim narodom. Sudjelovanje u ovoj misiji predstavlja potvrdu da je Hrvatska predana NATO saveznica. Drago mi je što ću sutra sa svojim suradnicima posjetiti hrvatske vojnike u poljskoj bazi, upravo tijekom blagdana.

Hrvatska i Poljska su bratske zemlje koje dijele mnogo zajedničkih vrijednosti. Također, izražavam zadovoljstvo što su Poljska i Hrvatska prepoznale važnost buduće suradnje naših obrambenih industrija."

Poljski ministar Macierewicz zahvalio je ministru Krstičeviću na dolasku i na sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. "To je iskaz solidarnosti hrvatske vojske prema poljskom narodu. Suradnja kakvu Hrvatska i Poljska imaju primjer je izvrsne suradnje i model drugim državama kako treba surađivati", rekao je.

Susret predstavnika HS produkta i Lucznika

Na sastanku se razgovaralo i o PESCO inicijativi Europske unije i mogućim zajedničkim projektima u okviru PESC-a, kojoj su Hrvatska i Poljska pristupile krajem ove godine. I Krstičević, a potvrdio je to i poljski ministar, već u siječnju doći će do  susreta predstavnika hrvatskog najvećeg proizvođača oružja HS produkta iz  Karlovca i tvrtke Lucznik iz Radoma. Računa se na uspostavljanje suradnje na  zajedničkim projektima.


 
Poljski ministar obrane s izaslanstvom 1. i 2. listopada ove godine boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj kada je prisustvovao 25. Vojnom hodočašću u Mariji Bistrici i sastancima s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane i predsjednikom hrvatske Vlade.
Damir Krstičević
1/10

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvima nalaze se od 27. do 29. prosinca u službenom posjetu pripadnicima prvog Hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence - eFP) u Republici Poljskoj i Republici Litvi. Drugog dana posjeta, u četvrtak 28. prosinca, ministar Krstičević i general Šundov susrest će se s pripadnicima prvog Hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj na vojnom poligonu Bemowo Piskie Training Area.

Komentara 29

ST
Startrack
17:10 27.12.2017.

Hrvatska bi trebal sto je moguce vise dase zblizi na liniji Hrvatska do Poljske. I sa ceskom i Madjarskom isto.

DU
Deleted user
17:40 27.12.2017.

Prirodno i točno.Svaka čast, Krstičeviću.

AS
ante_slavonac
19:22 27.12.2017.

nije mi jasno zašto gosti moraju izigravati moralne vertikale na VL?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije