Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATO misija u Litvi

Preminuo pripadnik Tigrova Mario Pavišić

Foto: MORH
1/11
14.12.2017.
u 08:32

Uz obitelj, na preuzimanju tijela ministar Krstičević, general Šundov, zapovjednik Tigrova bojnik Mlinarić, počasni vod od 40 vojnika

Prvi put otkako Hrvatska sa svojim vojnim postrojbama sudjeluje u mirovnim i NATO-ovim operacijama i misijama po svijetu preminuo je jedan hrvatski vojnik.

U utorak u poslijepodnevnim satima pripadniku 1. hrvatskog kontingenta Mariju Pavišiću (41), koji se nalazio u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, u vojarni Rukla je pozlilo, nakon čega mu je pružena liječnička pomoć. U pomoć mu je priskočila medicinska ekipa iz njemačkog kontingenta, no unatoč pokušaju reanimacije, Pavišić je preminuo.

Čeka se obdukcija

Sve se to događalo nakon objeda. Premda će tek obdukcija utvrditi koji je uzrok smrti našeg dočasnika, vjeruje se da je bila riječ o srčanom infarktu. Pavišić je rođen 1976. u Bosanskoj Posavini, bio je kao vrlo mlad sudionik Domovinskog rata. Bio je pripadnik 1. mehanizirane bojne Tigrovi, na dužnosti vozača i u sastavu OS RH je od 1996. godine.

Iskrenu sućut supruzi, sinu, kćeri, roditeljima i bratu uputili su premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov. Ministar Krstičević sa svojim kolegom ministrom u vladi Litve dogovorio je brzi transfer tijela preminuloga transportnim zrakoplovom vojnog zrakoplovstva Litve u Zagreb, gdje je njegov lijes dočekan uz sve vojne počasti. Uz obitelj preminulog, preuzimanju tijela nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi bojnik Mario Mlinarić, počasni vod od 40 pripadnika bojne Tigrovi te pet pripadnika OS Republike Litve, četiri pripadnika posade litavskog zrakoplovstva i četiri pripadnika 1. hrvatskog kontingenta iz litavske Rukle. Biskupski vikar za pastoral i vojni kapelan MORH-a i Glavnog stožera OSRH don Marko Medo održao je liturgijski obred ispraćaja preminulog vojnika. Po nalogu županijske državne odvjetnice, posmrtni ostaci preminulog pripadnika OSRH bit će upućeni na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu.

1/11

Puno vojnika u svijet

Načelnik stožera Šundov kazao je da su Oružane snage RH poduzele sve potrebne mjere pri upućivanju naših postrojbi u inozemstvo, svaki je pripadnik obavio liječnički pregled i ispunio sve druge potrebne kriterije kako bi bio raspoređen na zadaću u Litvi. Kaže da je smrt vjerojatno nastupila prirodno. Krstičević je na upit kako je osobno doživio tu vijest odgovorio da “smrt hrvatskog vojnika nikad nije laka”.

Hrvatska je počela pojačavati svoju vojnu nazočnost u ovakvim operacijama prije nekoliko mjeseci kada je u Poljsku te prije nekoliko tjedana u Litvu poslano gotovo 300 hrvatskih vojnika. U 2018., uz misiju u Afganistanu i nekoliko manjih, te ako i u južni Libanon ode jedna postrojba u UN-ovu operaciju mira, u svjetskim operacijama bit će rekordno puno hrvatskih vojnika, njih oko 600. U petnaestak godina kroz ovakve misije i operacije prošlo je možda i desetak tisuća vojnika HV-a. 

Komentara 3

KR
krass
08:51 14.12.2017.

Arkanovih Tigrova ili ?

KS
Ksantipa
09:27 14.12.2017.

Iskrena sućut obitelji. Ne treba naše vojnike nikuda, ni zašto slati. Ovo je tragedija, ali bi trebala biti opomena onima koji se našim "dečkima" okolo reklamiraju i svrstavaju na pojedine strane velikih sila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije