Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima ga i na obali

Hrvatska pod snježnim pokrivačem, teretni promet prema jugu prekinut zbog vjetra

Snijeg u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/26
Autori: Ivan Halar, Hina
24.03.2020.
u 07:30

U unutrašnjosti će danas biti oblačno sa snijegom, a u Slavoniji i Lici mjestimice će nastati deblji snježni pokrivač.

Mnogi krajevi Hrvatske jutros su pod snježnim pokrivačem, a kako piše DHMZ, najviše snijega palo je u Novoj Gradiški, Križevcima i Sisku, do dva centimetra. Uz temperature ispod nule ima ga i u Zagrebu pa čak i u priobalnim  krajevima.

U unutrašnjosti će danas biti oblačno sa snijegom, a u Slavoniji i Lici mjestimice će nastati deblji snježni pokrivač. Na Jadranu promjenljivo oblačno, ponegdje uz malo kiše te snijega, ponajprije podno Velebita i u Zagori, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Vjetar umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita mjestimice i orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 4, a na Jadranu od 3 do 7 stupnjeve Celzijusovih.

Snijeg u Zagrebu
1/8

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sve skupine vozila i trenutno ne postoji alternativni pravac za teretna vozila u smjeru Dalmacije i obratno, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).

Iz HAK-a podsjećaju da je Stožer civilne zaštite donio odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj uz iznimke poput opskrbe, dnevnih migracija zaposlenih u bitnim službama, hitne medicinske skrbi i slično.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 između čvorova Delnice i Kikovica (za vozila na koja se odnosi zabrana promet se vodi obilaznim smjerom kretanja preko DC3), državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54), Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8).

Na autocesti A6 na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba promet se vodi jednom prometnom trakom zbog provođenja evidencije o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Za sav promet zatvoreni su čvorovi Ravna Gora, Oštrovica i Vrata. Državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke zatvorena je za promet radi provođenja kontrole na čvoru Kikovica.

Na Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga (DC8) promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskog do Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Snijeg u Zagrebu
1/8

Snijeg te mokri i skliski kolnici usporavaju promet u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici na snazi su zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Na sljedećim graničnim prijelazima dopušten je tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH: na granici između RH i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj; na granici između RH i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica; na granici između RH i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac; na granici između RH i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Putne informacije za osobe u tranzitu kroz RH: prilikom prolaska dužni ste koristiti autoceste; u slučaju da granicu prelazite na prijelazu koji nije na autocesti, dužni ste se uputiti prema autocesti najkraćim mogućim putem i nastaviti svoj put dalje autocestom;tijekom tranzita nije dopušteno zaustavljanje osim na sljedećim odmorištima: BP Novska jug, BP Novska sjever, BP Kozjak jug, BP Prokljan sjever, BP Draganić sjever, BP Draganić jug, BP Bačva i BP Ravna Gora; tijekom zaustavljanja dužni ste se pridržavati strogih mjera socijalnog distanciranja; dužni ste postupati po uputama predstavnika Civilne zaštite ili policijskih službenika.

Snijeg u Zagrebu
1/9

U Srbiju, Crnu Goru i Mađarsku samo teretna vozila

Na snazi je odluka Stožera civilne zaštite RH kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućuje se povratak u RH, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (14-dnevna samoizolacija), omogućuje se povratak u matične države građanima EU, a osobe iz zemalja EU mogu ulaziti samo u iznimnim slučajevima. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, istraživače, suradnike za skrb o starijima, prekogranične radnike, prijevoznike roba i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno (konvoji u susjedne zemlje), diplomate, policijske službenike, timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i putnike u tranzitu. Njihovu dinamiku kretanja će definirati HZJZ.

Zbog koronavirusa Mađarska, Srbija i Crna Gora zatvorile su granične prijelaze. Ulazak je dopušten samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.

Zabranjuje se održavanje svih linija, osim sljedećih brodskih linija: Mali Lošinj-Unije-Srakane Vele-Susak, Ilovik-Mrtvaška, Rava-Mala Rava-Veli Iž-Mali Iž-Zadar, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Krapanj-Brodarica, Vodice-Prvić-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik, Komiža-Biševo i Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik.

Reduciran je broj putovanja na pojedinim lokalnim linijama zbog složene situacije s koronavirusom.

Komentara 2

FR
franjo2
07:42 24.03.2020.

Virus pa potres pa snijeg u proljeće šta nas još čeka. Uglavnom neće biti dobro za voće jer je većina voća procvjetala.

MO
moroder
08:29 24.03.2020.

Navodno postoji neki vulkan pod Sljemenom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije