Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska po imigracijskim politikama u društvu Srbije i BiH

Nekoliko je stvari koje su imigrantima u Hrvatskoj uskraćene, a od temeljnih mogućnosti valja izdvojiti nepostojanje ciljane državne potpore za pronalaženja posla, za unapređenje obrazovanja školske djece i za političku participaciju
15. travnja 2014. u 19:04 4 komentara 1202 prikaza
imigranti
Foto: Institut za migracije i narodnosti

– Imigranti u Hrvatskoj suočit će se s tek polovično povoljnom integracijskim politikama – kazano je danas na predstavljanju rezultata istraživanja o indeksu razvijenosti politike imigranata (MIPEX) u Hrvatskoj.

Glavni koordinator MIPEX istraživanja u Hrvatskoj bio je Institut za migracije i narodnosti, a samo istraživanje je provedeno kroz IMIN-ovo partnerstvo s Migration Policy Group iz Bruxellesa i Grupom 484 iz Beograda.

Hrvatska u društvu BiH i Srbije

U priopćenju su koordinatori istraživanja napisali da je Hrvatska dobila ukupnu ocjenu 42 od 100 što je smješta pored "novih imigracijskih zemalja poput Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i uz bok Austrije i Poljske".

Ističu da integraciju imigranata u Hrvatskoj najviše promiču europski zakoni koje smo usvojili pridruživanjem EU. – No unatoč tomu provedba zakona Europske unije može biti narušena diskrecijskim postupcima vlasti, što je problem i srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja – pišu organizatori u priopćenju.

"Nema ciljane državne potpore za pronalaženja posla"

– Nekoliko je stvari koje su imigrantima u Hrvatskoj uskraćene, a od temeljnih mogućnosti valja izdvojiti nepostojanje ciljane državne potpore za pronalaženje posla, za unapređenje obrazovanja školske djece i za političku participaciju – pišu organizatori i dodaju kako djeca imigranata, iako rođena u zemlji, ne ispunjavaju uvjete za stjecanje državljanstva rođenjem, a dvojno državljanstvo nije dopušteno, "što se suprotstavlja trendu većine zemalja u kojima je provođeno istraživanje MIPEX".

>>Na Bajakovu u bugarskom teretnjaku otkrivena dva Afganistanca i dva Sirijca

>>Hrvatski model za Europu: Najbolje riješeno islamsko pitanje

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • kafka:

  "nepostojanje ciljane državne potpore za pronalaženja posla" za imigrante.!?? Tko je tu blesav nema je ni za postojeće stanovništvo koje posao masovno traži u drugim zemljama. . . . . . . . . . . . ... Postojanje ciljane ... prikaži još!ane državne potpore za pronalaženja posla imigranata je smisleno u zemljama koje traže u imigrantima novu jeftiniju radnu snagu a to su zemlje u koje se Hrvati iseljavaju.

 • Avatar maximilian
  maximilian:

  Pa mi nasim ljudima iz diaspore ne zelimo povratak u Hrvatsku!! Sramotna!

 • unbekant:

  A tko bih uopce zelijo se vratiti u ovu nasu jadnu blatnjavu kaljuzu,zvana hrvatska'???????????