Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska po broju zastupnica tek 92. u svijetu

Komisija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (VE) zatražila je od Hrvatske, kao i svih drugih zemalja članica, izvješće o provedbi Preporuke VE o uravnoteženoj participaciji žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju
26. srpnja 2016. u 18:10 2 komentara 208 prikaza
vesna pusić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Vladin Ured za ravnopravnost spolova upozorio je u utorak kako se Hrvatska po broju saborskih zastupnica izabranih na prošlim parlamentranim izborima svrstala na 92. mjesto u svijetu, te stoga pozvao političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje da na nadolazećim izborima poštuju zakone i na svoje liste, na izgledna mjesta, uvrste najmanje 40 posto kandidatkinja.

"Hrvatska se s 15,2 posto izabranih zastupnica na prošlim izborima prema klasifikaciji Interparlamentarne unije svrstala na 92. mjesto u svijetu i znatno ispod svjetskog prosjeka od 23 posto", priopćila je Helena Štimac Radin, vršiteljica dužnosti ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova.

zlatko hasanbegović nakon smjene povjerenstva Rusak: Moje je pravo pozvati ministra Hasanbegovića na razgovor u Sabor Sabor Davor Ivanković Kriza je završena, otvoren je put novoj vladi Ivan Vilibor Sinčić 'To bi bila sramota!'' Sinčić odbio uzeti 3.000 kuna od Sabora za najam stana u Zagrebu

Žene su, upozorava, u svim dosadašnjim parlamentranim sazivima bile nesrazmjerno zastupljene s obzirom na njihov udio u članstvu političkih stranaka, naime, iz podataka koje su Uredu dostavile parlamentrane stranke proizilazi da je u njihovu članstvu "ukupno zastupljeno prosječno 32 posto žena".

Iako se ukupan broj kandidatkinja na parlamentranim izborima povećao s 24 posto 2000. godine na 41 posto 2015., na prošlim je izborima izabrano najmanje žena unatrag petnaestak godina, svega 15, 2 posto. 

Komisija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (VE) zatražila je od Hrvatske, kao i svih drugih zemalja članica, izvješće o provedbi Preporuke VE o uravnoteženoj participaciji žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju. Ured za ravnopravnost spolova dostavio je VE-u odgovore na više od 100 pitanja vezanih uz podatke o udjelu žena u zakonodavnoj vlasti, izvršnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini, sudbenoj vlasti i diplomaciji.

Svrha prikupljanja tih podataka je izrada komparativne analize, odnosno studije, o položaju žena u javnom i političkom životu u zemljama članicama VE-a koja će biti javno objavljena, priopćio je Ured.

>> Za ljetno uređenje Sabora 250.000 kn, za portret Josipa Leke 43.850 kn

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • bakulušić:

    Pa ne možemo u svemu biti prvi. A prvi smo u svijetu sudili i progonili generale svoje pobjedničke vojske, prvi smo u svijetu otvorili arhive tuđim medijima i tajnim službama, prva smo država u svijetu u kojoj je ministricom postala ... prikaži još! osoba koja je vlastitu državu optužila za agresiju na drugu državu, prva smo zemlja u svijetu čiji je predsjednik svjedočio protiv vlastite države, prvi smo po pravima nacionalnih manjina, prvi smo po pljuvanju vlastite države i naroda...

  • Avatar 123456
    123456:

    VL prestanite nas zlostavljati s ovom monstruoznom babetinom na sliki!!!!!