Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na današnji dan 2019.

Hrvatska pamti višestruko ubojstvo na zagrebačkoj Kajzerici, koji je preživjela samo beba: 'Dijete je zbrinuto'

Ubojstvo na Kajzerici
Foto: Facebook/Pixsell
1/3
01.08.2021.
u 12:13

Što je bio motiv ubojstva, može se samo nagađati.

Stanovnici zagrebačke Kajzerice nisu mogli ni slutiti kako će tu sparnu večer 1.kolovoza 2019. godine obilježiti zvuci sirene, velik broj policajaca i nezamisliva tragedija koja se krila iza vrata kuće obitelji Tojagić.  Višestruko ubojstvo preživjela je jedino beba i to samo zato što ga je poštedio ubojica. Upravo je to bilo dovoljno da policija posumnja da je počinitelj 36-godišnji vozač taksija Igor Nađ, oca djeteta.

Nepoznat motiv

Ubojica je došao u prizemlje kuće na broju dva u ulici Radoslava Cimermana. Tamo je ubio Dragomira Tojagića (61), Filjku Tojagić (63), Maju Tojagić (35), njezina sina Paula Zambinija (10), Josipu Tojagić (29) i njezina prijatelja Davor Paušak (29).

Nekoliko sati prije ubojstva Igor Nađ sjedio je u zagrebačkom kafiću na Vrbiku u kojem je konzumirao poveću količinu alkohola. Navodno je tad rekao prijatelju s kojim je bio da je to zadnji put da ga vidi.

Nađ se pojavio ispred kuće Tojagić oko 21:20 u društvu desetogodišnjeg Paola, Majina sina iz ranije veze, kojeg je poslao u izvidnicu da provjeri jesu li svi ukućani doma. Nakon što je dobio potvrdu, ušao je u kuću i ubio ih sve, pa čak i dječaka kojeg je nekoliko minuta ranije poslao da zaviri kroz prozor kuće.  

VIDEO: Kuća strave na Kajzerici

Nađ se udaljio s mjesta zločina u nepoznatom smjeru. Policija je vrlo brzo pokrenula potragu za njim. Oko 4.10 bio lociran na području Brezovice, a kako bi izbjegao uhićenje pucao si je u sljepoočnicu.

Što je bio motiv ubojstva, može se samo nagađati. U javnosti su nakon te strašne tragedije iznosili se detalji o navodnoj ljubomori, narušenim obiteljskim odnosima, no što je taj dan bilo u glavi ubojice i zašto je odlučio ubiti svoju bivšu partnericu Maju, njezina desetogodišnja sina, njezine roditelje, sestru i sestrina prijatelja nikad se neće saznati.

Policija je potvrdila kako ubojica nije evidentiran za obiteljsko nasilje, već je samo dobio prijavu 2016.godine zbog narušavanja javnog reda i mira na Trešnjevci, kao i to da je  imao prebivalište na istoj adresi kao i obitelj od 2017.

Beba koja je jedina preživjela strašni napad i to vjerojatno samo zato što Nađ nije želio ubiti svoje dijete bila je zbrinuta u Centru za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici. Mnogi su po objavi vijest o strašnom zločinu izrazili su želju da bebu posvoje, a Igorova majka navela je par put medijima da bi željela brinuti se za dijete. No, tko se danas brine za dijete nije poznato.

- Centar za socijalnu skrb je intenzivno poduzimao mjere iz svoje nadležnosti u svrhu zaštite prava i dobrobiti djeteta te je dijete adekvatno zbrinuto - rekli su nam iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Istaknuli su i to da uvažavajući odredbe propisa u vezi zaštite osobnih podataka, nisu u mogućnosti iznositi osobne podatke o djetetu.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Treba se više djelovati'

O tome što se može naučiti iz ove tragedije kako se ne bi ponovila, razgovarali smo s poznatim kriminalistom Željkom Cvrtilom.

- Teško da se nešto može naučiti. Teško je priječiti kad su već prisutne devijacije u ponašanju. Prevencija kod ovakvih ubojstava je najmanje na policiji, više je na drugim poput socijalne službe koji mogu prilikom postupanja primijetiti devijantno ponašanje. Ako je i bilo nekih ranijih devijacija, onda se nešto i može učiniti - ustvrdio je. 

Ugledni stručnjak istaknuo je kako je nužno zajedničko djelovanja svih organa vlasti, od policije, socijalne službe i drugih.

- Osnovna jedinica društva je obitelj i da su se tad primijetile neke stvari možda se moglo prevenirati - objasnio je i dodao kako u ovakvim slučajevima najčešće je riječ o ljudima koji nisi evidentirani od strane policije te ističe "nema policija staklenu kuglu da vidi što će biti".

Na pitanje što se može učiniti, navodi: - Po meni treba se više djelovati. Država funkcionira na način da ide s kaznama čime dodatno stigmatizira obitelj. Ako uzmete plaću, kaznili ste cijelu obitelj. Država treba više raditi. Treba uložiti u jednu takvu situaciju 20-30 tisuća kuna i da ljudi odu na liječenje, terapijske grupe, edukacije, tečajeve...

- Jer dok to dođe na sud, nasilje već može eskalirati - upozorava kriminalist Cvrtila.

 

Komentara 4

DU
Deleted user
13:04 01.08.2021.

Hvala vam da nas podsjećate na lijepe vijesti i održavate dobro raspoloženje i zdravlje nacije. Ne mogu si zamisliti da pišete recimo o uspjehu nekog pojedinca u sportu, gospodarstvu, obrazovanju...to bi bilo grozno.

Avatar sluganski_svakidan
sluganski_svakidan
13:55 01.08.2021.

Hrvatska pamti veliki broj višestrukig ubojstava nad nedužnim ljudima i djecom. Jedino Semo je zabranjeno o njima pisati.

RO
roland
13:40 01.08.2021.

Nije motiv nepoznat. U 90% slučajeva je ljubomora, a u 10% nerazjašnjeni imovinski odnosi. Tako da ako navedete da je motiv ljubomora, nerazjašnjeni imovinski odnosi i nespecificirani poremećaj ličnosti u komorbidetu s alkoholom, nećete pogriješiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije