Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Vrhovni sud potvrdio kaznu od 24 godine zatvora Britancu koji je ubio mladića na Zrću

Najviši sud je istaknuo da je Kane, odmah nakon počinjenja djela, pokušao pobjeći i pri tome je djelomično promijenio osobni izgled brijanjem glave
26. srpnja 2021. u 21:00 3 komentara 7749 prikaza
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Vrhovni sud u trećem stupnju odbio je žalbu optuženika, čime je postala pravomoćna presuda kojom je Douglas Kane osuđen na 24 godine zatvora zbog ubojstva i pokušaja ubojstva na plaži Zrće krajem lipnja 2018.

Najviši sud je, ne objavivši identitet optuženika, istaknuo da je odluka drugostupanjskog suda o kazni u svemu primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenih kaznenih djela.

Kazna nije ni prestroga ni preblaga, dodao je Vrhovni sud, podsjetivši da je Kane osuđen na 17 godina zatvora za ubojstvo i osam godina za ubojstvo u pokušaju te da mu je izrečena osuda na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 24 godine.

Zrće Destinacija za mlade Zrće kao uzor ostalim regijama u Hrvatskoj – priprema samo za cijepljene, nema zaraženih

Vrhovni sud je kao olakotnu okolnost cijenio kako je Kane otac maloljetnog djeteta i da je jedno kazneno djelo ostalo u pokušaju, dok je otegotnim cijenjeno da su djela počinjena s najtežim oblikom krivnje.

''Optuženik je prije osuđivan u Velikoj Britaniji. To ga nije odvratilo od činjenja kaznenih djela, nego je njegovo protupravno ponašanje napredovalo, jer sada čini teža i pogibeljnija djela'', izvijestio je sud.

Najviši sud je istaknuo da je Kane, odmah nakon počinjenja djela, pokušao pobjeći i pri tome je djelomično promijenio osobni izgled brijanjem glave.

SVE ZA DOBRU SEZONU Omiljeno mjesto partijanera na hrvatskoj obali najavljuje: 'Zrće postaje mjesto samo za cijepljene'

''Manifestirao je brutalnost, perfidnost i lukavost pri počinjenu djela. Uporno i agresivno je nasrtao na žrtve na javnom mjestu pred većim brojem ljudi. Time je pokazao potpunu nekritičnost i visoki stupanj kriminalne volje. Ugrozio je život ljudi, što je najzaštićenije dobro, a u konačnici je to dovelo do gubitka jednog mladog života'', zaključio je Vrhovni sud.

Kane je osuđen jer je 27. lipnja 2018. oko 5:30 na plaži Zrće ispred noćnog kluba Kalypso, nakon kratkotrajnog provociranja i svađe s tri osobe, oštrim predmetom nalik na nož napao žrtve. Zadao je ubodnu ranu u prsište britanskom državljaninu Ugu Wilsonu, koji je od tih ozljeda iskrvario i preminuo. Druga žrtva, također britanski državljanin, priskočio je u pomoć, ali ga je Kane istim oštrim predmetom ubo po tijelu te je preživio zbog pružene hitne liječničke pomoći.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
  • Startrack:

    Melez, buducnost Europe. Sad ga poslati u britaniju u zatvor pa ako hoce nek ga oni puste staim drago jer je ion britanac a i ubio je britance.

  • liliZG:

    zanimljivo mi da kad stranci ubiju strance u RH dobiju visoke brojke , kada hrvatu ubije bile koga , broj godina je nevjerojatno nizak....

  • marcellus:

    Nemam ništa protiv da se britanski dileri kolju čakijama između sebe, ali volio bih da to rade u svojoj zemlji