Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska opet traži crvenu tjeralicu za Zsolta Hernadija

"Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan", istaknuo je sud
10. kolovoza 2018. u 22:31 15 komentara 1470 prikaza
Zsolt Hernadi
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Nakon što je Europski sud u Luxembourgu objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u slučaju Zsolta Hernadija, hrvatska policija ponovo je od Interpola zatražila raspisivanje tzv. crvene tjeralice za prvog čovjeka mađarskog MOL-a, prenio je danas N1.

Zsolt Hernadi Privatni biznis Hernadi se počinje baviti hotelijerstvom uz novac iz fondova EU

"Ravnateljstvo policije dostavilo je presudu Europskog suda u Luksemburgu Pravnoj službi, Izvršnom odboru i Generalnom tajništvu Interpola sa zamolbom ponovnog uvođenja tjeralice u Interpolovu bazu tjeralica", stoji u priopćenju MUP-a objavljenom na mrežnim stranicama N1.

Europski sud u Luksemburgu krajem srpnja je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.

"Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan", istaknuo je sud.

Davor Derenčinović, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović Sad je pravo vrijeme za politički i diplomatski pritisak oko Hernádija

Hernadijeva hrvatska odvjetnica nakon toga je upozorila kako Europski sud pravde ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud dužan odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.

Europski uhidbeni nalog za Hernadijem, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini.

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

  • Gustirna:

    Ne trazi bando hernadija hr vatska nego vi....jer sve sporove koji nisu na vasem udbaskom sudistu gubite a narod placa vase udbaske progone i nesposobnost...

  • netstoper:

    Za prijevaru je uvijek potrebno dvoje. Najgore je kad troškove i gubitke snosi netko treći tj. - svi mi u RH.

  • rightside:

    jos jedna glupa zamisao druga ministra sudstva,,ovaj kao da nije ni procitao onu odluku oko hernadija no glavno da on nju "vidi" onako kako njemu i njegovima odgovara,,))) a uostalom, sta ce vam hernadi? dokaza nikakvih nemate, proces protiv sanadera ... prikaži još! pada,novih "svjedoka pokajnika" nemate,, i sta sad,, mogu bit samo novi izbori,,i poslije toga cjelo sudstvo i oko njega dat sucu kolakusicu, covjek bi za manje od godinu dana napravio i uveo red u sve sudove u hrvatskoj,,no znam znam.. to vama nije interes,, vama to ne odgovara,,)))))