Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatska nema nikakve ambicije utjecati na objave u slovenskim medijima'

"Arbitražni postupak je nepovratno kompromitiran zbog ponašanja slovenske strane", rekao je hrvatski premijer.
09. travnja 2019. u 19:55 3 komentara 338 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Zagrebu da politika njegove vlade nije utjecati na objave u slovenskim medijima, nakon što je slovenski POP-tv objavio da je posrednik hrvatske vlade pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o tome da je SOA navodno prisluškivala slovensku stranu u vrijeme arbitražnog postupka.

Robert Kopal Robert Kopal: 'SOA nije snimala ljude u Sloveniji niti je Vlada pokušala utjecati na sprječavanje objave'

Nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala.

Televizija POP-TV objavila je da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže te televizijske postaje o prisluškivanju.

"Hrvatska vlada nema ni mogućnosti niti ambiciju, niti je naša politika utjecati na bilo kakve objave u slovenskim medijima", rekao je Plenković novinarima u zračnoj luci u Zagrebu.

Kolinda Grabar-Kitarović Ured K. Grabar-Kitarović: 'Predsjednica nije i nikada ne bi tražila povlačenje teme iz slovenskih medija'

U zračnu luku u utorak navečer sletio je kineski premijer Li Keqiang. 

"Arbitražni postupak je nepovratno kompromitiran zbog ponašanja slovenske strane", rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da je želja Hrvatske "razvijati dobre odnose sa Slovenijom i riješiti to pitanje. Naša politika je politika dijaloga".

Hrvatska vlada je već ranije reagirala na slučaj i poručila da "najodlučnije i u potpunosti odbacuje sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske vlade na slovenske medije".

napetost raste Tuđman o aferi: Navodi o špijunaži su opravdanje za ponašanje Slovenije

SOA je pak za optužbe o prisluškivanju navela da su to "netočne i tendenciozne konstrukcije" te da se radi o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafija za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

  • samojakonemapredaje:

    Napokon da je jedan lider pokazao Slovencima da s Hrvatima nema šale

  • Avatar EU MOJCA
    EU MOJCA:

    Miro Cerar nikako da shvati da je Slovenija tako mala da se čuje sve što pričaju ! Kakvi agenti kakvo prisluškivanje ?