Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

Hrvatska ne pristaje na manje novca iz proračuna EU

Matija Brlošić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
31.10.2018.
u 06:30

Hitno trebamo dugoročnu poljoprivrednu strategiju, koja neće biti deklarativna i politička nego konkretna, i usmjerit će sredstva gdje su najpotrebnija, poručio je Branimir Markota

Hrvatska se protivi smanjenju EU proračuna za financiranje novog sedmogodišnjeg razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Cilj nam je izboriti se za što bolju omotnicu za oba stupa ZPP-a te ne pristajemo ni na smanjenje doprinosa EU za slabije razvijene regije s 85 na 70% ni na činjenicu da bi nam se smanjilo prijelazno razdoblje do 2022., kad bismo iz EU ostvarivali 100% iznosa potpora. Kazao je to jučer Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede na okruglom stolu Budućnost financiranja poljoprivrede u Hrvatskoj u okviru novog ZPP-a 2021.

– 2027., ističući kako je još rano predvidjeti kako će izgledati konačni ZPP, koji bi trebao biti donesen u svibnju iduće godine. To ne znači da treba skrivati nezadovoljstvo prijedlogom EK da se u novom ZPP-u potpore članicama smanje za oko 5%, na 365 milijardi eura, pri čemu bi RH iz mjera ruralnog razvoja dobila 15% manje novca te oko 4% manje za direktna plaćanja. Ni dopredsjednik Mađarske poljoprivredne komore i državni tajnik u tamošnjem ministarstvu poljoprivrede Miklos Kis ne slaže se sa smanjenjem potpora, pogotovo onim zemljama koje su po proizvodnji ispod prosjeka EU.

– Potpore pomažu poljoprivrednicima da plasiraju zdravu i kvalitetnu hranu na europsko tržište od 500 milijuna ljudi – kazao je. Matija Brlošić, zamjenik predsjednika HPK, kaže kako imamo 161 tisuću OPG-a, 100 tisuća korisnika potpora, a svega 20-30 tisuća onih koji čine stvarnu poljoprivrednu proizvodnju te je pitanje što bi im se dogodilo kad bi im se smanjile potpore.

– Bilo bi dobro da se osjetljivi sektori ne diraju dok ne postignemo samodostatnost – kaže Brlošić. No u situaciji kad smo sa stokom samodostatni 30%, s voćem 50%..., nije lako. Hitno trebamo dugoročnu poljoprivrednu strategiju, koja neće biti deklarativna i politička nego konkretna, i usmjerit će sredstva gdje su najpotrebnija, poručio je Branimir Markota, čelnik Hrvatske voćarske zajednice.

Komentara 3

OB
ObrenM
06:50 31.10.2018.

Biti ce onako kako oni kazu.Ni Britanija ne moze protiv njih.Gora organizacija nego robovlasnicka.

DU
Deleted user
07:21 31.10.2018.

Hrvatska je drzava...a oni koji je vode su aparatcki i pristat ce zbog svojih interesa na svaki zahtjev novog beograda brisela...pa u u hrvatskoj na prste jedne ruke mozes nabrojiti pet moralnih politicara...je li to kgk plenkicka njonjo sonio krsticevic buricka dalicka svaljekica vujcic i ostali sve su to uguzi i uguzace za fotelje ...poljoprivredu vodi tolusic koji nikad u zivotu ni vocku nije posadio....slavonija prazna sve sto u slavoniju dolazi je skupo a sve sto slavonija proizvodi i ima je u bescijenje ...

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
08:22 31.10.2018.

hahah da da naši političari su poznati kroz povijest a posebno zadnjih 20 godina da gledaju ineterese Hr naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije