Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNA DRŽAVA

Hrvatska na indeksu vladavine prava na europskom dnu

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/2
18.04.2020.
u 17:21

Na indeksu vladavine prava Hrvatska je zauzela 39. mjesto, a od nas u EU gore samo Grčka, Bugarska i Mađarska

Hrvatska je na ovogodišnjem indeksu vladavine prava Svjetskog projekta pravde, koji mjeri uspješnost zemalja u pogledu vladavine prava i pravne države, među 128 zemalja zauzela 39. mjesto.

Indeks vladavine prava mjeri uspješnost zemalja u osam ključnih kriterija koji se odnose na vladavinu prava: ograničenja izvršne vlasti, nepostojanje korupcije, transparentnost vlade, temeljna prava, red i sigurnost, provođenje zakona, građanskog i kaznenog pravosuđe.

Svjetski projekt pravde vladavinu prava definira kao zakonodavni, normativni i institucionalni okvir koji osigurava odgovornost, pravične zakone, otvorenost vlasti i pravičnost dostupnu građanima. Istraživanje se oslanja na mišljenje 130 tisuća kućanstava i 4000 pravnih i drugih stručnih suradnika, koji su se pobrinuli za pravilnu obradu podataka, kako bi se donijeli točni zaključci o stanju vladavine prava u pojedinoj zemlji.

Hrvatska je s 39. mjestom na indeksu popravila svoj rezultat u odnosu na godinu ranije za tri mjesta. Iako je riječ o nominalnom poboljšanju, kada se pogledaju hrvatski rezultati u posljednjih pet godina, a osobito stanje u pojedinim kriterijima, bolje je kazati kako Hrvatska u pogledu vladavina prava, barem kada je riječ o ovom indeksu, stagnira.

Prije pet godina Hrvatska je zauzela 35. mjesto na ljestvici, a iza nje su od europskih zemalja bile gore samo Bugarska i Mađarska. Danas su iza Hrvatske samo Grčka, Bugarska i Mađarska, koja se dodatno srozala na indeksu. Susjedna Slovenija, primjerice, zauzela je dobro 24. mjesto, dva mjesta bolje nego prošle godine. Bosna i Hercegovina je na jako lošem 64., a Srbija na katastrofalnom 75. mjestu.

Na vrhu indeksa su, kao i prijašnjih godina, skandinavske zemlje - Danska, Norveška i Finska - a na začelju Kongo, Kambodža i Venezuela. Ovogodišnji indeks također pokazuje kako vladavina prava i povjerenje građana u pravnu državu na globalnoj razini stagniraju ili se pogoršavaju.

 

 

Komentara 12

VO
VolimNeVolim
18:31 18.04.2020.

Predlažem da Vjeće za nacionalnu sigurnost RH donese akcijski plan sa konkretnim mjerema, kratkoročnim, srednje ročnim i dugoročnim i riješimo taj problem koji je jedan od osnovnih problema našeg društva, a ne da se postupci vode 15 i više godina, da sam sudac može odugovlačiti predmet jer mu se ne da to raditi, jer se čeka mig od politike i sl., mislim da bi nam svima bilo bolje.

RO
romobil
17:26 18.04.2020.

Baš me iznenadilo....

NE
nemanatrag
18:16 18.04.2020.

Ima nešto po čemu nismo europsko dno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije