Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.05.2020. u 08:43

Svaka žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstveno komemoriranje, ali to isključuje slavljenje zločinačkog režima

Iako bi bilo bolje da je naša politika sama smogla hrabrosti staviti točku na kontroverznu komemoraciju u Bleiburgu, koju su austrijski mediji proglasili “najvećim okupljanjem neonacista na tlu Europe”, ove je godine to umjesto nje učinila epidemija koronavirusa, zbog koje je komemoracija otkazana. I to je jedna od rijetkih dobrih strana ove epidemije. Ako je nedavna zajednička komemoracija u Jasenovcu, prva nakon pet godina, predstavljala važan korak prema okončanju sukoba i podjela o karakteru zloglasnog jasenovačkog logora, sličan korak zahtijeva i komemoriranje žrtava koje pogrešno nazivamo bleiburškim žrtvama.

Premijer Andrej Plenković ispravno poručuje kako je samo trezvenim pogledom na traume iz prošlosti i pijetetom prema svakoj žrtvi moguće izgraditi uistinu tolerantno društvo. Trebamo se, kako kaže Plenković, sjećati svih žrtava jer je to danas moralna obaveza. Međutim, trezven pogled na komemoraciju u Bleiburgu govori kako se tamo nije radilo samo o komemoriranju žrtava, nego i o oživljavanju uspomene na poraženi zločinački režim, o čemu su svjedočile crne uniforme i ustaško znakovlje, sve dok ih na kraju nisu zabranile austrijske vlasti. Iako se u Hrvatskoj govori o bleiburškoj tragediji, Bleiburg je samo simbol konačnog poraza i predaje ustaške vojske.

Na Bleiburgu nije bilo masovnih likvidacija, one su uslijedile tek u Sloveniji i duž križnih putova. Iako je među ubijenima bilo i civila, većinom se radilo o vojnicima. Odmazda je bila masovna i nemilosrdna, a nesumnjivo se radilo o ratnom zločinu i kršenju međunarodnih konvencija s obzirom na to da su zarobljenici smaknuti bez suđenja.

Međutim, to ipak ne znači da su svi pogubljeni bili nevini, iako to nipošto ne opravdava ovaj zločin

Zato bi bilo dobro da Hrvatska pokaže zrelost i iskoristi ovu priliku tako da i ubuduće održava komemoracije za žrtve ovog zločina u zemlji, a ne da svoje traume i kontroverze izvozi u susjedstvo. Jer svaka žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstveno komemoriranje, pa tako i ona koja se našla na pogrešnoj strani, ali to isključuje slavljenje zločinačkog režima. Tako je u svim civiliziranim zemljama, pa bi tako trebalo biti i kod nas.

Ključne riječi

Komentara 22

CR
CROLINDA
09:25 15.05.2020.

udbi ne paše kolektivno sjećanje naroda- oni pišu svoje ideološki pristrane knjige - ali istina će se prenositi u obitelji i narod će uvijek znati

Avatar dr.pedersen
dr.pedersen
09:23 15.05.2020.

Nema zaključivanja priče o Bleiburgu bez osude zločinačkog antifašističkog režima koji je odgovoran za najveće pokolje na ovim prostorima ikada. I bez eliminacije sljedbenika i glorifikatora istog režima.

NE
neboiznadzagreba2
09:57 15.05.2020.

Međutim, to ipak ne znači da su svi pogubljeni bili nevini... ", kaže autor. Pravo, kakvog ga ja znam, vodi se time da je bolje pustiti krivca, nego osuditi nevinog, no izgleda da je ovdje slučaj da je bolje bilolo pobiti stotine i tisuće nevinih nego pustiti krivce. Zapravo, krivci su ionako pušteni, a sirotinja pobijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije