Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska manjina zatražila potporu, župani RH je na gostovanju u Vojvodini obećali

Najveći izazov će ipak biti naše uključivanje u hrvatsko–srpsku suradnju kada su u pitanju komunikacije na razini državnih i regionalnih tijela dvije zemlje, rekao je Žigmanov.
29. rujna 2019. u 00:30 6 komentara 632 prikaza
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini zatražilo je u subotu u Subotici potporu hrvatskih župana za financijsko i kadrovsko osnaživanje zajednice te sredstva za prijevoz učenika hrvatskih razreda, udžbenika i drugih elementarnih preduvjeta za opstanak Hrvata i očuvanje njihova identiteta.

Tomislav Žigmanov Tomislav Žigmanov: 'Neprimjerene izjave nakon napada zaoštravaju odnose i štete Hrvatima u Srbiji'

Zamolbu su uputili predsjednik Demokratskog saveza Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić na sastanku kojemu se odazvalo pet župana i 13 dožupana ili njihovih zamjenika koji su u trodnevnom posjetu Vojvodini.

„Naši domaćini pozvali su nas da ih posjetimo, vidimo kako žive Hrvati u Vojvodini, na koji način čuvaju identitet, da prepoznamo neke potencijalne projekte i nađemo način kako im pomoći“, izjavio je župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

„Zahvaljujući premijeru i predsjednici Hrvatske ta je suradnja s Hrvatima u Vojvodini posljednjih godina intenzivirana i mi se sada želimo pridružiti kao hrvatske županije kako bi tome dali lokalnu komponentu“, dodao je.

Istaknuo je da je to prvi njihov zajednički posjet nekoj sredini izvan Hrvatske.

REAKCIJA Za vojvođanske Hrvate poruke iz Srbije u povodu Oluje jednostrane su i prijeteće

„Mnogo toga smo čuli o životu Hrvata u Srbiji, ali dok se to osobno ne doživi teško je to razumjeti. Spremni smo pomoći, bilo kroz kulturu, obrazovanje, financijski …“, rekao je na sastanku u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina naveo je da je često bio u Vojvodini i Srbiji i da je zaključio kako je „objektivno položaj Srba u Hrvatskoj kvalitetnije riješen, pravno i normativno, nego što je to slučaj u Srbiji kada je u pitanju hrvatska manjina“.

„Hrvatska će biti tu da pomogne, ali pravo rješenje je osiguravanje pomoći države u kojoj manjina živi. Kao što je Tesla rekao: ponosim se svojim srpskim rodom i Hrvatskom domovinom“, rekao je Komadina.

Čelnik DSHV-a zahvalio je predstavnicima županija na dolasku i djelatnom interesu za Hrvate u Vojvodini i Srbiji.

"Mislim da je više nego važna ta neposredna komunikacija, da ona dobije institucionalni okvir i da podrška koju dobivamo od hrvatskih županija bude još vidljivija i učinkovitija. Najveći izazov će ipak biti naše uključivanje u hrvatsko–srpsku suradnju kada su u pitanju komunikacije na razini državnih i regionalnih tijela dvije zemlje“, rekao je Žigmanov.

Tomislav Žigmanov nespremnost Žigmanov: Srbija još nije spremna suočiti se sa zločinima nad Hrvatima

„Tu naime bilježimo deficite, nevidljivi smo, isključeni smo i zato se želimo integrirati u tu vrstu suradnje, naravno očekujući obostranu korist i zadovoljstvo“, zaključio je.

Župani su u subotu bili gosti Festivala voća u mjestu Tavankut, a zatim su domaćinima, predstavnicima udruga kulture i gospodarstvenicima razgovarali o statusu hrvatske manjine, problemima i mogućim projektima potpore.

U nedjelju, župani i dožupani otputovat će u Novi Sad gdje će se sastati s predsjednikom Vlade Vojvodine i posjetiti rodnu kuću bana Jelačića u Petrovaradinu čiji je dio Srbija otkupila za potrebe hrvatske manjine.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • Prosvijećeni apsolutist:

  Nama su obecali da cemo biti kao Svicarska..

 • Avatar Uskok
  Uskok:

  Hrvatska treba na svaki način pomoći Hrvate izvan Hrvatske. Pogotovo one koji žive u Vojvodini koja je nažalost u sklopu jedne nenormalne države. Jadni ljudi što tamo žive.

 • dalibor.hren:

  Mogli bi pitati Pupavca kako se je izborio za prava manjine u Hrvatskoj!