Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Hrvatska je pod toplinskim udarom, ali već od sutra u nekim dijelovima opet stiže nevrijeme

Jaki pljusak na Zapadnom kolodvoru u Zagrebu
Foto: Snimio čitatelj
10.08.2020.
u 09:26

Vakula je pojasnio i kakva nas to najavljena promjena čeka u utorak navečer i u srijedu.

Nad Hrvatskom je drugi dan zaredom toplinski val zbog kojeg je jučer bilo proglašeno crveno upozorenje za Knin, gdje je temperatura gotovo dosegla 35 stupnjeva.

U sličnom se tonu nastavlja i danas, a upozorenja su, i to narančasta, koja predstavljaju veliku opasnost, i dalje proglašena za područja gradova Knina, Rijeke, Splita, Dubrovnika i njihovih okolica. 

Toplinski bi se val trebao nad Hrvatskom zadržati do srijede, no upozorenja za prethodno spomenute gradove su u utorak i srijedu žuta, što znači da je opasnost umjerena. 

I meteorolog Zoran Vakula u prognozi za HRT spominje opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, ali napominje i da vrijeme neće posvuda u Hrvatskoj biti stabilno.

Mogućnost gdjekojeg pljuska i grmljavine postojat će uglavnom u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i Posavini. Nakon umjerene bure, mjestimice i jake, zapuhat će maestral.

Vakula je pojasnio i kakva nas to najavljena promjena čeka u utorak navečer i u srijedu.

Još nestabilnije će biti potkraj utorka te vjerojatno ponajviše tijekom srijede, kada će pljuskova s grmljavinom biti u mnogima krajevima unutrašnjosti, pa i ponegdje na Jadranu, osobito sjevernom. Mjestimice je opet moguće i olujno nevrijeme. Pritom će sredinom tjedna u mnogim krajevima biti manje vruće nego na njegovom početku te vjerojatno i kraju, napominje Vakula, što znači da se krajem tjedna ponovno očekuje zatopljenje.

Detaljniju prognozu po područjima pripremila je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ujutro uz mogućnost kratkotrajne magle. Od sredine dana, uz umjeren i jak razvoj oblaka, mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina, uglavnom u slavonskom gorju te u Posavini. Bit će vruće, temperatura će dosezati 32°C.

31 ili 32°C bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano, uz umjeren razvoj oblaka. Najniža temperatura između 17 i 20°C.

Još svježije će tijekom noći i jutra biti u Gorskom kotaru i Lici. Manje ugodna noć, kad je o temperaturi riječ, bit će na sjevernom Jadranu, uglavnom između 22 i 26°C. Danju pretežno sunčano i vrlo toplo, na moru i vruće, a uz jači razvoj oblaka u gorju se ne može isključiti mogućnost za poneki lokalni pljusak. Uz obalu će u noći i ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Dnevna cirkulacija bit će i na srednjem Jadranu - ujutro bura, danju vjetar s mora, uz uglavnom sunčano vrijeme. U unutrašnjosti Dalmacije poslijepodne postoji mogućnost za pokoji lokalni pljusak. Bit će vruće, a i noć će na moru biti vrlo topla pa će postojati velika opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Vrućina nakon tople noći bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom sunčano vrijeme. U dubrovačkom zaleđu, uz umjeren razvoj oblaka, ne može se isključiti mogućnost ponekog pljuska. U noći i ujutro uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, danju jugozapadni, prema otvorenome sjeverozapadni vjetar, uz malo do umjereno valovito more.

Potkraj utorka u unutrašnjosti se povećava vjerojatnost za pljuskove, a kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom, bit će češća u srijedu, kada lokalno može biti i obilnije kiše. Malo će i osvježiti, ali ne zadugo jer će već u četvrtak biti sunčanije i ponovno u mnogim krajevima vruće.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće, uz tople ili vrlo tople noći. U srijedu nestabilno, osobito na sjevernom dijelu uz pljuskove i grmljavinu, a poneki pljusak moguć je i u Dalmaciji. Uz obalu će u noći i ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju vjetar s mora, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije