Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska izgubila na sudu: Povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja Neve Tölle

Sud je posebno naglasio da hrvatski sudovi nisu uzeli u obzir činjenicu da je Tölle, dajući spornu izjavu, koristila svoje pravo odgovora na ozbiljnu optužbu protiv organizacije čija je predsjednica te da nisu proveli test razmjernosti kako bi ocijenili kontekst u kojem je sporna izjava dana i njenu činjeničnu osnovu.
10. prosinca 2020. u 20:07 16 komentara 3448 prikaza
Neva Tölle
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Europski sud za ljudska prava presudio je da su hrvatski sudovi povrijedili pravo na slobodu izražavanja osnivačice Autonomne ženske kuće Neve Tölle osudivši ju za uvredu jer je bivšeg supruga jedne od stanarki skloništa za žrtve nasilja prozvala zlostavljačem.

'04.05.2012., Zagreb - Zastava Europske unije i Hrvatska zastava na institucijskim zgradama na Markovom trgu, ilustracija. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL' OKUŠAJTE SE Ovo su pitanja za strance koji žele hrvatsko državljanstvo, znate li odgovore?

Spornu tvrdnju Tölle je iznijela u radijskoj emisiji, nakon što je suprug štićenice njene udruge u medijima prozvao Autonomnu žensku kuću za otmicu kćeri koja je s majkom otišla u inozemstvo.

Sud je u presudi naveo da hrvatski sudovi nisu iznijeli relevantne i dostatne razloge za miješanje u slobodu izražavanja niti su vodili računa o načelima i kriterijima iz prakse Europskog suda za postizanje pravične ravnoteže između slobode izražavanja i prava na poštovanje privatnog života, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Sud je posebno naglasio da hrvatski sudovi nisu uzeli u obzir činjenicu da je Tölle, dajući spornu izjavu, koristila svoje pravo odgovora na ozbiljnu optužbu protiv organizacije čija je predsjednica te da nisu proveli test razmjernosti kako bi ocijenili kontekst u kojem je sporna izjava dana i njenu činjeničnu osnovu.

Time su prekoračili slobodu procjene koju imaju na temelju Konvencije i nisu postigli razumnu ravnotežu između mjera kojima je pravo podnositeljice na slobodu izražavanja bilo ograničeno i legitimnog cilja koji se time želio postići.

Podstrana: Policija kontrolira propusnice vozača na jednoj od kontrolnih točaka privedene dvije osobe Novi sukob na ulicama Vukovara, 19-godišnjak završio u KBC Osijek na liječenju

Stoga je sud u Strasbourgu Nevi Tölle dosudio 6.600 eura na ime nematerijalne štete i 3.500 eura na ime troškova.

Autonomna ženska kuća priopćila je da u kontekstu međunarodnog Dana ljudskih prava presuda u korist Neve Tölle predstavlja priznanje važnosti rada aktivistkinja i aktivista za razvoj društva u duhu demokracije, nenasilja i jednakosti. Strasburški sud je u presudi istaknuo da su nasilje nad ženama i nasilje u obitelji vrlo važan predmet društvene rasprave, od širokog javnog interesa, koji ostavlja vrlo malo prostora za ograničavanje slobode izražavanja, naveli su u priopćenju.

VIDEO: Josip Aladrović: Rad je obustavljen za 85.000 radnika, svi će oni dobiti potpore

 

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Nemam komentar. U biti imam, ali bolje je ne pisati.

 • schteff:

  a di je autonomna ženska kuća kad treba branit gospodju Tomašević?

 • DOBARDAN:

  Zanima me do koliko godina mogu biti aktivni ti u kojekakvim udrugama?