Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska i SAD potpisali ugovore o izručenju i uzajamnoj pravnoj pomoći

Postupci izručenja između Hrvatske i SAD-a do sada su se temeljili na Konvenciji o izdavanju krivaca između Kraljevine Srbije i SAD-a iz 1901. koji je Hrvatska nakon osamostaljenja preuzela sukcesijom
10. prosinca 2019. u 23:46 1 komentara 412 prikaza
Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je u Washingtonu s američkim kolegom Williamom Barrom potpisao ugovore kojima Hrvatska i SAD reguliraju izručenja te pružanje uzajamne pravne pomoći.

Viza za Sjedinjene Američke Države POLJSKI POUČAK Američki plan za ukidanje viza Hrvatskoj: Brži put do kvote od 3 posto

"Smatram da je to veliki iskorak, pogotovo vezano za ugovor o izručenju jer sadašnji datira iz 1901. godine", kazao je Bošnjaković u izjavi Hini.

Postupci izručenja između Hrvatske i SAD-a do sada su se temeljili na Konvenciji o izdavanju krivaca između Kraljevine Srbije i SAD-a iz 1901. koji je Hrvatska nakon osamostaljenja preuzela sukcesijom.

Osim što nije u skladu sa suvremenom pravnom praksom dosadašnji ugovor o izručenju ne pokriva niz 'modernih' nedjela poput kibernetičkog kriminala, ali ni zlouporabu droge i niz koruptivnih kaznenih djela.

Bošnjaković je istaknuo da su potpisani ugovori bitno moderniji od onih koji su do sada bili na snazi, a i posljedica su sporazuma EU i SAD-a koji nalažu da svaka zemlja sa SAD-om svoje odnose regulira bilateralno.

"Ugovor o izručenju regulira cijeli postupak izručenja i tu su predviđeni svi procesni mehanizmi koji su nam značajni", kazao je ministar.

NATO Ispitivanje pokazalo Većina Nijemaca želi smanjiti oslanjanje na SAD

Dodao je da su ugovorom regulirana i sva pitanja izuzeća kada postoje određene zapreke, ali i kaznenopravna ograničenja poput onoga da se ne mogu izručiti osobe koje su pravomoćno osuđene.

Ugovor vezan za uzajamnu pravnu pomoć, prema Bošnjakovićevim riječima, uglavnom regulira pitanja tehničke naravi kao što je, primjerice, osnivanje zajedničkih stručnih istražnih timova koji će moći raditi na području države u kojoj je počinjeno kazneno djelo.

Sklapanju novog ugovora pristupilo se jer postojeći pravni okvir nije bio dostatan i dovoljno učinkovit za unaprjeđenje međusobne suradnje dviju država u području pravosuđa i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te njihovog transnacionalnog širenja, kao i u borbi protiv terorizma, kibernetičkog kriminala i drugih teških kaznenih djela.

"Dakle ovo je veliki iskorak u odnosu na mehanizme i regulativu koju imamo između dvaju država", ustvrdio je Bošnjaković.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    Amerikanci su s više od 100 zemalja sklopili sporazume o izuzeću američkih državljana od nadležnosti ICC-a, znate, to je onaj međunarodni sud za ratne zločine, čime su američke vojnike, ajmo biti fer pa priznati da su to plaćenici, zaštili od ... prikaži još! progona zbog ratnih zločina, kojima obiluju sve američke akcije 'spašavanja' država tipa afganistana, iraka, sirije, somalije, libije, sudana... članak 98. rimskog statuta je nešto što velikim silama omogućava da se sa malim podložnim jadnicima 'dogovori' nešto i svoje zločince zaštiti od progona. ako budemo svi sa svima potpisali takve sporazume, ajd mi recite kakvog smisla ima uopće tamo neku sud u haagu? da procesuira koga?! i zašto?! amerikanac svog vojnika koji je počinio zločin u afganistanu kazni sa nekom smiješnom kaznom, za par godina ga predsjednik i pomiluje, i čak vrati čin... čovjek je ubio 30 ljudi, 30 civila u stranoj zemlji, i on je u biti slobodan... što mu ne bi sudili u zemlji u kojoj je počinio zločin? zašto amerikanac nije pustio da odgovorni za crni rujan 2001-e odgovaraju u svojim zemljama...? zašto amerikanac naplaćuje kazne zbog korupcije i davanja mita u trećim zemljama, a ne te treće zemlje, da si naplate štetu koju su imale poticanjem na korupciju od strane bogatih? zato jer su moćni. e pa onda nemojmo govoriti i sudu, pravdi. uzajamna pravna pomoć... da, ako slučajno neki američki ratni zločinac bude lociran u rh, da im ga dostavimo...