Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON VELIKE GOSPE OSIPANJE DOMAĆIH

Hrvatska i dalje sigurna, rezervacije pristižu i za rujan, pa čak i listopad

Dubrovnik: Spas od velikih vrućina monogi potražili u moru ili na gradskim fontanama
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
13.08.2021.
u 20:10

U mnogim boutique hotelima sve su sobe još zauzete, a nekima je popunjenost za rujan već sad od 50 do 80 posto

Nakon što je lani 11. kolovoza s 850.000 gostiju dosegnut vrhunac, sezona je zbog rasta korona-brojki strmoglavo krenula prema kraju. Za razliku od prošle godine, ove godine praktički u isto vrijeme stiže nova potvrda Europskog centra za kontrolu bolesti da je Hrvatska i dalje sigurna za putovanja i oko 1,07 milijuna turista, koliko ih je trenutačno kod nas, normalno nastavlja odmor. Pri tome, kolovoz nakon odličnog srpnja protječe još bolje. U prvih desetak kolovoških dana turista je bilo čak 1,6 milijuna ili 20 posto manje nego 2019., a noćenja oko 12 milijuna ili samo sedam posto manje nego te rekordne godine.

– U odnosu na 2019. trenutačno se brojem noćenja nalazimo na oko 70 posto rezultata, a najave za ostatak kolovoza, pa i rujna, također su vrlo dobre – ističe direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i podsjeća da je ključno držati povoljnu epidemiološku sliku. To potvrđuju i u brojnim jadranskim hotelima, posebice u obiteljskim, boutique hotelima. U opatijskom design hotelu Navis, gdje su cijene digli osam do 12 posto u odnosu na prošlu sezonu, sve su sobe trenutačno zauzete, a kažu da im je popunjenost za rujan već sad od 50 do 80 posto.

– Uglavnom smo puni više od 90 posto, a veliki broj termina tijekom kolovoza je rasprodan. Rujan trenutačno izgleda vrlo obećavajuće, uz veliki broj individualnih rezervacija. Veseli nas ponovni dolazak grupa, iako se, s obzirom na situaciju, radi o manjim grupama. Unatoč tome što bilježimo porast broja domaćih gostiju, naša ključna tržišta ostaju Njemačka, Austrija i Slovenija, a tržišta u razvoju poput Rusije, Ukrajine, Švicarske i Češke bilježe znatan rast, posebno u objektima s pet zvjezdica – kaže Erena Chan, izvršna direktorica marketinga i prodaje u tvrtki Jadranka turizam.

U Martinis Marchi Heritage hotelu na Šolti trenutačno su popunjeni sedamdesetak posto, a pristižu, kažu, i rezervacije za rujan i listopad. Trenutačno je, inače, u Hrvatskoj 920.000 stranaca i 150.000 domaćih gostiju. S blagdanom Velike Gospe očekuje se osipanje, posebice domaćih gostiju. No, njih je samo desetak posto od ukupnog broja, pa domaćini na visoke brojeve računaju još neko vrijeme, a direktor HTZ-a, recimo, i sve do sredine rujna.

– U nastavku kolovoza možemo očekivati znatan doprinos tradicionalnih tržišta koja su bila vodeća i u špici sezone, odnosno goste pretežno iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije i Češke. U rujnu također računamo na Nijemce, posebice iz dviju najvažnijih emitivnih pokrajina Bavarske i Baden-Würtemberga, gdje su školski praznici sve do sredine rujna. Ali, dakako, i s gostima iz spomenutih zemalja te domaćima – kaže Staničić. Inače, od početka godine Hrvatska je dosad ugostila oko osam milijuna turista, koji su ostvarili 49 milijuna noćenja. Koliko će se domaći turizam približiti pretpandemijskim rekordima, s više od 20 milijuna gostiju, 109 milijuna noćenja i oko 12 milijardi eura od turizma, ovisi o razvoju situacije s koronom u Europi i, što je još važnije, kod nas.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Dokman
Dokman
22:44 13.08.2021.

Neki si čupaju kosu..😎

PV
prcko.vita
08:27 14.08.2021.

Hrvatska je sigurna za vaše euriće, samo dođite i trošite što više. Cijene su popularne naravno, litra vode 100,00 kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije