Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska će dobiti 39 novih generala mimo predsjednice!

Kakvo je to ispravljanje nepravde ako 39 osoba stječe čin brigadnoga generala, a njih 52 ne dobiva ništa!?
16. ožujka 2018. u 13:28 46 komentara 5603 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sudeći prema Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama RH, koji je predložio MORH, a Vlada jučer prihvatila i uputila u saborsku proceduru, Hrvatska dobiva 39 novih generala!

Zahvalila argentinskom narodu Predsjednici dodijeljeno priznanje počasne građanke Buenos Airesa

U članku 89. kaže se, naime, da “osobe kojima je do 31. prosinca 2003. prestala djelatna vojna služba, a koje su na dan prestanka službe bile u činu djelatnog stožernog brigadira, danom stupanja na snagu ovoga Zakona prevode se po sili zakona u čin brigadnog generala”.

“Ispravljanje nepravde”

Osim po broju novih generala, vijest je neobična i po tome što bi stožerni brigadiri bili promaknuti u viši čin “po sili zakona”, mimo redovite procedure i mimo odluke vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović. Kako smo već pisali, MORH ističe da te osobe ne dobivaju nikakva nova financijska prava, a svoj prijedlog opravdava “ispravljanjem nepravde” koja je stožernim brigadirima učinjena zakonom iz 2002., kad njihov status nije bio riješen. No dugogodišnji pobočnik predsjednika Tuđmana i pročelnik Vojnog kabineta trojice predsjednika Republike umirovljeni general-bojnik Krešimir Kašpar, kojega smo zamolili za komentar, tvrdi nešto posve drugo.

– Ako je prijedlog iz siječnja ove godine, koji je predvidio da neki stožerni brigadiri stječu mogućnost da ih se “oslovljava” kao brigadne generale, bio nakaradan i djelomično nepravedan, onda je ovo sada apsolutna nepravda! Hrvatska dobiva novih 39 brigadnih generala administrativnim prevođenjem i bez ikakva uključenja predsjednice Republike – kaže Kašpar i napominje kako se ovime dodatno smanjuje ustavna uloga predsjednice Republike.

Kašpar napominje kako je određen broj stožernih brigadira doista bio na generalskim mjestima i da bi takvima generalski čin, makar kao počast, i pripadao, ali samo ako bi se to utvrdilo u transparentnom postupku i na temelju dokumenata, a ne automatizmom.

– Ovako kako se predlaže, 39 osoba stječe čin brigadnoga generala, a njih 52, među kojima su i neki koji su također bili na generalskim mjestima, ne dobiva ništa. Pa kakvo je to onda ispravljanje nepravde?! – pita se Kašpar.

Usvoji li Sabor ovaj zakonski prijedlog, novi generali postat će npr. Stjepan Adanić, Božo Kožul, Ante Kotromanović, Đuro Matuzović, Kornelije Brkić, Tomislav Družak, Ivica Lučić, Miroslav Prce, Renato Romić, Željko Šiljeg i njih još 29, a generalski čin neće dobiti npr. Mile Dedaković, Zdravko Andabak, Petar Bajan, Marjan Biškić, Tomo Bogović, Rajko Dumančić, Igor Fistonić, Stanislav Krulić, Rudolf Perešin, Mladen Vragotuk i njih još 42.

Nove podjele

Ovdje moramo napomenuti kako nije isključeno da bi u nekoj transparentnoj proceduri svih 39 stožernih brigadira dobilo generalski čin, ali zvuči nevjerojatno da nitko od ostalih pedeset dvojice brigadira ne zaslužuje najviši čin.

– Naša bi javnost trebala apelirati na zdrav razum i dobronamjernost naših zastupnika, jer sada je na njima konačna odluka, da se predmetni članak doradi ili promijeni – ističe Kašpar i predlaže da se nepravda ispravi tako da se stožernim brigadirima, u transparentnom postupku, dodijeli čin počasnoga brigadnog generala. Prođe li ovaj prijedlog, smatra, “stvorit će se nove podjele i nepravde umjesto toliko potrebnog zajedništva”.

kolinda grabar kitarović predsjednica u Čileu Grabar-Kitarović počela službeni posjet Čileu, sudjeluje na gospodarskom forumu MILAN IVKOŠIĆ Plenković okreće leđa Kolindi – Piculu podupire za predsjednika? Kolinda Grabar Kitarović dan žena Grabar Kitarović: U području jednakosti spolova treba još mnogo toga unaprijediti
GOTOVO JE!
Izdržavanje kazne: Otkriveno kada se Mamić mora javiti sucu, može se i žaliti
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • horton:

  SAD - 315 generala, što predstavlja 0,06%vojske. Na hrvatskih 15.000 vojnika (ako imam dobar broj) 0,06 posto iznosilo bi 9 generala.

 • Deleted user:

  ...hahaha ...malo je to. treba ih makarduplo više

 • Avatar zbog udbasa HDZ i SD Beskucnik
  zbog udbasa HDZ i SD Beskucnik:

  hebate kad sad opet rukne rat vojnici nam nece ni trebat na prvoj crti ce biti sami GENARALI..ahahahah