Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar Kitarović: U području jednakosti spolova treba još mnogo toga unaprijediti

Žene su i dalje manje konkurentne na tržištu rada zbog svoje potpune brige za djecu i obitelji, smatra predsjednica
08. ožujka 2018. u 13:34 16 komentara 641 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je čestitala svim hrvatskim građankama Međunarodni dan žena te ih pozvala da se prisjete svih svojih ženskih uzora u obitelji i društvu, svih malih i velikih bitaka koje su žene dobile kroz povijest borbe za ravnopravnost spolova, kao i u vlastitim životima te ocijenila da je Hrvatska postigla puno u području jednakosti spolova, ali da mnogo toga još treba unaprijediti. 

Markov trg Prosvjed udruge Ženska mreža Hrvatske: Žene rade od 0 do 24 sata!

"Danas, kada se kao prva hrvatska predsjednica obraćam svim ženama, djevojkama i djevojčicama u Hrvatskoj, čestitajući im Međunarodni dan žena, pozivam ih da se s ponosom prisjetimo naših majki i baka, svih onih dragih nam žena i uzora koje su nas svojom ljubavlju, snagom, dobrotom i posebnošću nadahnule za sve što smo postigle u životu.

Trebale bismo se prisjetiti i svih onih malih i velikih bitaka koje su žene dobile kroz povijest borbe za ravnopravnost spolova, kao i u vlastitim životima, svakodnevnim naporima za priznanje osnovnih ljudskih prava", poručila je hrvatska predsjednica.

Ocijenila je da je na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život, Hrvatska postigla puno. No, dodala je, mnogo je toga što u području jednakosti spolova još treba unaprijediti jer svakodnevno se bilježe različiti primjeri seksističkog ponašanja i manjka poštovanja prema ženama, a, nažalost, i porast nasilja nad ženama.

"Žene su i dalje manje konkurentne na tržištu rada zbog svoje potpune brige za djecu i obitelji. Za našu kriznu demografsku sliku, posebno je loš podatak čestih slučajeva prekida radnog odnosa zbog korištenja rodiljnog dopusta", ustvrdila je.

Upravo zato, naglasila je, i dalje dosljedno zagovaram jačanje jednakosti spolova u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu.

"Osigurati punu ravnopravnost žena u društvu važno je zbog nas samih, ali i zbog toga da se sutra naše kćeri ne bi morale suočavati s istim problemima i zaprekama u ostvarivanju svojih ljudskih prava i društvene jednakopravnosti, pogotovo pri zapošljavanju, planiranju i ostvarenju obiteljskoga života", ocijenila je predsjednica Grabar Kitarović te svim hrvatskim ženama srdačno čestitala Međunarodni dan žena.

Pogledajte i prosvjed povodom Međunarodnog dana žena:

Panos Kakaviatos, glasnogovornik Vijeća Europe u Strasbourgu Panos Kakaviatos 'Istanbulska konvencija štiti žene od nasilja, sve ostalo je politikantstvo' Pravobraniteljica Višnja Ljubičić Eurostat Evo koliko su žene manje plaćene od muškaraca u EU, a koliko u Hrvatskoj Željko Glasnović i Anka Mrak Taritaš dan žena u saboru Glasnović: Čestitam svim ženama što trpe manijake. Mrak Taritaš: Budite svoje
Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Lujo123:

  nebu išlo!

 • Intelegantan:

  Predsjednice, od kako je napustio Hrvatsku Vucic se sastao sa 5-6 svojih kolega ,a koliko ste vi primili stranih drzavnika ili ste im bili u posjeti,kanite se tudje zadace,niste ni svoju ispisali.

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  prije par tjedana EU naredi i hdz-ovcima i kolinda da se brate sa vučićem, hdz-ovci su se natjecali tko će se više ugurati u guzu vučiću, sada je EU naredila instanbulsku konvenciju...