Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Parlamentarni izbori 2011

Hrvatin: Spriječite da mrtvi glasuju i da je 150 birača s iste adrese

MUP i Ministarstvo uprave otklonili su prijašnje propuste pa se u DIP-u nadaju da više neće "glasovati mrtvi"
02. studenoga 2011. u 13:21 41 komentara 4 prikaza
PREDSJEDNIK DIP-A BRANKO HRVATIN ODRŽAO KONFERENCIJU ZA MEDIJE (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin predstavio je danas sve bitne promjene koje je DIP pripremio za nadolazeće izbore.

Najveća je novost da će prvi put u hrvatskoj izbornoj povijesti imati uvid i potpunu kontrolu nad financiranjem izbornih kampanja kao i trošenjem novca za promidžbu stranaka.

Kao što smo izvještavali, predsjednik DIP-a dogovorio je suradnju s Hrvatskom narodnom bankom i Udrugom banaka u nadziranju financija. 

Proces će, ukratko, teći otprilike ovako: Sve stranke dužne su otvoriti, ili već jesu, poseban žiro-račun za donacije s kojeg će se financirati njihova promidžba. Nakon što otvore račun, dužne su o njemu i o banci u kojoj je otvoren obavijestiti DIP nakon čega će DIP kontaktirati s bankom u kojoj je račun otvoren i zatražiti redovna izvješća. Čim se donacija uplati na račun bilo koje stranke ili se s tog računa bilo što plati, banke će obavijestiti Finu. Sav promet na tim žiro-računima Fina će u elektroničkom  obliku proslijediti DIP-u. 

Predsjednik DIP-a zahvalio je HNB-u i Udruzi banaka na suradnji bez koje, kaže, ne bi bilo moguće provoditi Zakon o financiranju izborne promidžbe. 

– Sama izvješća bez kontrole ne bi imala veliku snagu, a s druge strane objava nakon izbora zakida birače za informacije važne pri donošenju odluke za koga glasovati – smatra Hrvatin.

Napomenuo je i da DIP izrađuje aplikaciju koja će pomoći strankama tako što će sve te transakcije i promet po računu biti vidljivi pa će ih stranke tako lakše moći kontrolirati. 

Do sada su predstavnici 27 stranaka prošli obuku tijekom koje su dobili informacije o pravilima financiranja i upotrebi aplikacije.

Predsjednik DIP-a napomenuo je i nekoliko prilično ozbiljnih problema koji prate izbore. 

Popis birača opisao je kao bolno pitanje te objasnio da, iako se DIP brine o provođenju zakonitosti izbora, nema ingerenciju nad samim popisom. Dodao je da su MUP i Ministarstvo uprave ozbiljno shvatili kritike i sugestije DIP-a i do sada otklonili velik broj prijašnjih nedostataka. Izrazio je vjeru da se više nikad neće dogoditi da "glasuju mrtvi".

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • neverane:

    Dobro jutro.Jeste li se dobro naspavali?

  • -obrisani-:

    heheheehehe ve bodo to delalji,a de su bilji prije??????????? ak se zno da su se komunisti i komunisti iz hdz partija financiralji z crnih fondova hehehehehe

  • -obrisani-:

    to glasaju Mrtvi Branitelji...