Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT U ISELJENIŠTVU

Hrvatica u Švicarskoj: 'Odlazim po mraku i vraćam se po mraku. Dnevnu svjetlost vidim samo vikendom'

Ljepote Ženeve, drugog po redu najvećeg grada u Švicarskoj
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
26.11.2023.
u 10:03

Posao u skladištu je takav da ste u zatvorenim dvoranama bez dnevne svjetlosti – što znači da u suncu, odnosno u dnevnoj svjetlosti mogu uživati jedino vikendom. Ne žalim se na primanja koja su nešto veća nego u Njemačkoj gdje sam radila prije pet godina, ali je ovdje posve drugačije - navodi.

Prije godinu i pol dana preselila se iz BiH u Švicarsku gdje je pronašla posao, te na taj način pokušava poboljšati svoju životnu situaciju, ali i onu od svoje obitelji. Njezino ime je Franka i ispričala je kako je ostvarila ono što je uvijek željela u Švicarskoj, ali je i puno toga izgubila.

U Švicarskoj radi u skladištu, a za Fenix-magazin ispričala je kako se naviknula. Na putu do posla i natrag izgubi više od dva sata dnevno.

– Radim dnevne smjene jer noćne ne mogu izdržati. Smjena počinje u 8 sati, a s poslom završavam u 17 sati. Ali kako putujem duže,  dosta ranije moram ustati, praktično odlazim po mraku i po mraku se vraćam. Posao u skladištu je takav da ste u zatvorenim dvoranama bez dnevne svjetlosti – što znači da u suncu, odnosno u dnevnoj svjetlosti mogu uživati jedino vikendom. Ne žalim se na primanja koja su nešto veća nego u Njemačkoj gdje sam radila prije pet godina, ali je ovdje posve drugačije - navodi.

Zbog visokih cijena, prestala je kupovati cigarete i prebacila se na duhan.

– Uvijek mi je nekako u podsvijesti što sve mogu za tih 9 franaka (približno 9 eura) kupiti svojoj majci koja je ostala dom. Majka mi neki dan govori da je kilogram šipaka 2 KM, pa zamislim da mogu za tu kutiju cigareta što bih dnevno platila, majci kupiti svaki dan 10 kg šipaka - kaže.

Kaže kako je u Švicarskoj normalno da vas pitaju na poslu jesi li katolik ili musliman, te da nikad ne bi povjerovala u to da joj je netko to ispričao. Smatra kako su podjele vidljivije, čak i puno više nego u BiH. Kao pozitivne strane, navodi da ima dobra primanja i može pomoći svojoj obitelji, ali svjetlost dana tek osjeti vikendom.

- Po mraku odlazim, u mraku radim, po mraku se vraća s posla, kaže Frank i dodaje da je izgubila naviku druženja jer kad dođe vikend mora ga iskoristi za kupovinu, čišćenje i pospremanje.

Jeste li se vozili ovom cestom u Hrvatskoj? Nema baš simpatičan nadimak

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 85

Avatar southman
southman
10:57 26.11.2023.

U Švicarskoj moraš zaraditi svaki franak. Nema ležati i primati placu.

PA
pan-am
10:29 26.11.2023.

Bolje biti zdrav i Bogat jer Ako Si siromasan dzaba TI Sto Si bolestan.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
15:14 26.11.2023.

Mene uvijek fascinira činjenica da je naš svijet spreman u tuđini raditi one poslove koje kod kuće ne bi ni pipnuli te živjeti kao pas u sobi s još njiih 7 i to na nekoj periferiji. Na takav način mogli su i ovdje dovoljno zaraditi. Tko misli kako negdje na drvetu raste novac i treba ga samo pokupiti ima problema s pameću, a da tomu nije tako uvjeravaju se svakodnevno tisuće naših radnika. Onda kad odu, sramota je vratiti se jer je to poraz, neuspjeh i sramota. Uz sve, uvjek si stranac, čak i tvoje unuče će biti. Jedino u ovoj eri migracija, mi smo makar bijelci i kršćani pa kao takvi prihvaljiviji, ali ausländer si zauvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije