Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRASTIČNE RAZLIKE
Povratak na članak

Hrvatica šokirana cijenama hrane u mađarskim trgovinama: Ulje sam u Mađarskoj platila upola manje nego u Zagrebu

I u Hrvatskoj i Mađarskoj je tako početkom godine snižena stopa PDV-a na 5% za iste grupe proizvoda - meso, ribu, ulje, maslac...Usprkos tome, u Hrvatskoj, cijene tih namirnica ne da nisu pale već su drastično porasle. Ako imate sličnih primjera, javite nam se na mail dojavi@vecernji.net

Komentari 97

BE
bezvrijedanyugodinar
10:25 16.07.2022.

Trgovci i ugostitelji sada "žanju",evo primjera, vrećica cedevite prošle godine je oko3, 5, a u kafiću 10 kn, a ove godine u dučanu je oko 4 kn, a u kafiću 16 kn, natočio je vode što ga nije ništa stajalo, a poskupio 60%, tako i za sve drugo

VL
PE
Pericabad2
09:56 16.07.2022.

Od svega je nabrojala neke cudne cijene. Trajno mlijelo je kod nas 7.50 kn (zbregov ili dukat, ovisno kako koje koji tjedan), a ove bez marke budu ispod 7. Kila piletine se krece slicno (ako gledamo pile cijelo, sto ona ocito i radi). Mljeveno pakirano ne znam tko kupuje u trgovini (sund meso), pa zato ne mogu usporediti. Jedino sto se slazem je za ulje. Mi imamo suncokreta dovoljno za sebe da bude cijena ulja i dalje 10ak kuna (cak i da je pod inflacijom skuplje, da bude 12 kn recimo), a trgovci nas deru bezobrazno ocito

VL
II
iifever2
11:40 16.07.2022.

da li je tko vidio vijest o prosvjedima u albaniji? ili se pocetak nereda u susjedstvu krije kao zmija noge?

VL
Avatar Ćipo Bursać
Ćipo Bursać
13:37 16.07.2022.

U madjarskoj bude jos jeftinije , Orban uskoro uvodi Rublju

VL
SA
sasha68
13:15 16.07.2022.

ja sam u šoku kakve su cijene u sovićima -BIH-nekad smo išli u šoping tamo a sada,issse cijene iste ko kod nas čak i gorivo, kako taj narod sa triput manjim plaćama od nas uopće jede

VL
Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:26 16.07.2022.

Te cijene ne bi bile tolime da oh nema tko platiti.

VL
OT
otrovnijezik
12:54 16.07.2022.

Stvarno ne znam zašto mi je obrisan komentar? Gospođo zašto se čudite? Mađarska je u EU. Čekaj, pa i mi smo. Možda je razlika što Mađarska ima "diktatora" a mi osuđenu i prevomoćno presuđenu pred sudom RH kriminalnu organizaciju.

VL
KP
Karlovacko pivo
10:23 16.07.2022.

Gospođo draga u Mađarskoj kradu dve ili tri osobe a u Hrvatskoj sedamdeset posto političara

VL
DU
Deleted user
13:26 16.07.2022.

Ulje sam u Mađarskoj platila upola ( a ne dvostruko )manje nego u Zagrebu. ... Dvostruko je više nečega.

VL
DU
Deleted user
10:12 16.07.2022.

Razlika u cijenama među državama uokolo nas je uvijek bilo - i bit će. U Hrvatskoj je specifika što imamo logistički dosta zahtjevnu konfiguraciju države, "razvučen" kont. dio pa još i otoke. Znači, već logistički strogo uzevši se cijena transporta ne može izjednačiti s rel. kompaktnim susjednim državama poput Slovenije ili Mađarske. Zatim, HR ima izrazito visoku sezonsku potrošnju - ovih dana je blizu 1 milijun turista kod nas i oni troše nemilice, svi uvoznici koji su iz sektora hrane i pića se cjenovno prilagode pojačanoj ljetnoj potražnji i onda "pati" i lokalno stanovništvo koje također prisiljeno kupovati po višim cijenama, ne samo hoteli, restorani, kafići nego i samoposluge duž obale dignu cijene u odnosu na kontinent. I konačno, hrv. pučanstvo dobrim dijelom kupuje "domaće brandove" - ti proizvođači pak onda nabiju cijene jer imaju stalnu visoku potražnju, npr. Podravka je divan primjer za to - u susjednim državama idu s nižim cijenama jer tamo je ljut konkurentski boj, dok u RH napucavaju cijene čak i pirea od rajčice koji je uglavnom iz Kine.

VL
SI
SimomV
10:39 16.07.2022.

Nedavno sam bio u Budimpešti, i ovo nije istina. Većina proizvoda je sa sličnim cijenama. Kava kpšta ko u Zg+10%na uslugu.

VL
LO
Lojzek1967
15:16 16.07.2022.

Savjet autoru članka: ništa se ne može platiti dvostruko manje već u pola manje....

VL
PV
prcko.vita
15:42 16.07.2022.

Ja pišem o ovome već mjesecima, u Mađarskoj je 1 litra benzina 8 kuna, kila brašna 3 kune, litra suncokreta ulja 9 kuna, 2L vode 2 kune, itd. Plenki se pravi da ne vidi i ne čuje, sramota.

VL
JU
juma
12:29 16.07.2022.

Ne moze se to porediti. U Hrvatskoj su plaće veće nego u Madjarskoj, a zahvaljujući milijunskoj dojaspori i turističkoj sezoni puno više gotovog novca izvan sustava je u opticaju na trzištu. Trgovci to znaju i osjete i logično je da onda dizu cijene, jer sve se proda po tim cijenama. Da nemaju prometa reagirali bi korekcijom cijena.

VL
Avatar Kajimalima
Kajimalima
11:06 16.07.2022.

Već sam nekoliko puta napisao razliku između Orbana i Plenkovića. 1.radi u interesu svog naroda 2.radi u interesu sebe i svojih poltrona. A mi gutamo g...a Nitko me ne može razuvjeriti da cijena hrane nije pretjerano napumpana. Ljudi moji pa Hrvatska je hranila cijelu bivšu šugoslaviju a sad nemremo sami sebe. Zakaj? Zato kaj smo izdani. Potpisali su kvote za proizvodnju, izvoz, uvoz svega što nam je neophodno. Nararavno kvote nisu u našu korist. Sve su rasprodali, kaj nisu prodali sustavno potkradaju. Sve u svemu nadrapali smo.

VL
Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
11:54 16.07.2022.

Mjerodavna bi bila usporedba Budimpešta i Zagreb, a ne neki mali grad na granici i Zagreb, cijene u manjim gradovima po Slavoniji su znatno niže nego u Zagrebu.

VL
Avatar krkcro
krkcro
16:10 16.07.2022.

Sječam se 80tih mi smo prije išli uvijek za mađarsku u kupovinu sireva mesa ma svega ne samo za pola cijene to je bilo 1/4 cijene nego u jugi.

VL
Avatar Viktor999
Viktor999
10:29 16.07.2022.

Mađarsku vodi državnik koji brine o interesima svoga naroda a RH briselska potrčkala, najžalosnije e je to što je u RH trenutna oporba još gore rješenje, to vjadajući znaju pa zato i rade što ih je volja

VL
ST
stefj
10:21 16.07.2022.

Uvijek je pitanje tko plaća stvari, da li plaćamo svi ili plaća onaj tko kupuje... Tako u Mađarskoj dosta toga plaćaju svi, pa se to podijeli, te onda krajnji kupac koji stvarno kupi stvar plati manje... U Hrvatskoj je ta podjela drugačija, pa se većina toga što se prikupi podijeli samo među javnim strukturama, a njih ima jako, jako puno. Tako da imate visoke cijene koje građani i privreda moraju plaćati, no kada se to podijeli na enormnu količinu neefikasnih i beskorisnih struktura, onda je to i njima pojedinačno malo... To je tako, mala smo država, s malo stanovnika, a birokracija nam je u rangu npr. Francuske. Da bi ovo sve funkcioniralo zdravo, morali bismo imati nekih najmanje 2,5 do 3 milijuna zaposlenih u realnom sektoru. Eto, jednostavno...

VL
Avatar Posoli
Posoli
14:31 16.07.2022.

Umorite li se vi i gazda vam kur(ir)ac od stalnih članaka kako su šokantne cijene u Hrvatskoj, kako se u restoranu večera za četvoro s pićem plaća "čak" nešto manje od 700 kuna... kako tamo plivaju meduze, amo morski psi.. kako se masovno odlazi iz hrvatske.. kako nikad gore nije bilo.. kako ne uvoditi "evro" , kako je u mađarskoj super, a u srbiji još "superije".. kako svi pate zbog sankcija Putinu i kako bi ih trebalo ukinuti... itd itd... ?

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.